2021. április 14. 16:00 - Danube Institute

Hosszú távú hatásai lehetnek az osztrák korrupciós botrányoknak

Sebastian Kurz ügyesen felépített “jófiú” imidzse összeomlóban van az országot megrázó korrupciós ügyek miatt. Többek között erről is értekezik Matthew Karnitschnig a Politico európai kiadásának hasábjain.

kurz_nyito.jpg

A szerző szerint nem sokkal ezelőtt Brüsszelben még úgy tekintettek az ifjú kancellárra, mint az európai konzervativizmus jövőjére. E kép azonban egyre jobban megkopni látszik a miniszterelnök körül kibontakozó új fejlemények miatt.

A jelenlegi botrányok egyik főszereplője a Novomatic nevű cég, amely kaszinókat üzemeltet Ausztriában. A vállalatról korábban azt mondta az Ibiza-ügyben megbukott FPÖ-s alkancellár, Strache, hogy mindenkit ugyanúgy pénzel pártállástól függetlenül.

Karnitschnig szerint ez azt jelenti, hogy a cég minden politikai szereplőt megfizet szívességekért cserébe.

Konkrét bizonyíték van arra, hogy a vállalat volt igazgatója a jelenlegi pénzügyminiszteren keresztül üzent Kurz-nak, hogy találkozniuk kell, és meg kell vitatniuk egy adomány és egy olaszországi “probléma” kérdését. Az osztrák kormány tagadja, hogy a találkozó valaha is megvalósult volna, vagy hogy adományt fogadtak volna el. A cikk szerzője szerint a Novomatic volt vezetője az „olasz probléma” alatt egy adóvitát értett.

Kurz élesen kritizálta az osztrák pénzügyi hatóság nyomozását az ügyben, mondván nagyon sok hibát ejtett. E kommentár után azonban sokan azzal vádolták a kancellárt,

hogy megsértette az osztrák bírói és hatósági függetlenséget.

A pénzügyminiszter (és minden más érintett) a bizonyítékok ellenére is tagadja a korrupciós vádakat, és továbbra sem hajlandó lemondani a tisztségéről.

kurz_belso.jpg

Az osztrák hatóságok egy másik visszaélésre is felhívták a figyelmet. Az Osztrák Vagyonkezelő Holding, az ÖBAG igazgatója, Thomas Schmid ugyanis valószínűleg politikai kapcsolatainak köszönheti a posztját. A szóban forgó vezető nem rendelkezik vállalati múlttal vagy tapasztalattal, és a nyomozás szerint ő maga is részt vett az általa betöltendő poszt munkaköri leírásának megfogalmazásában, valamint beleszólása volt abba is, hogy kik bírálják el a jelentkezését.

A nyomozó hatóságok szerint Kurz korábban az alábbi SMS-el nyugtatta meg Schmid-et a munkával kapcsolatban:

Mindent megkapsz amit szeretnél ;* ;* ;*.

A miniszterelnök üzenetére érkezett válasz is eléggé szoros kapcsolatról tanúskodik: ,, :) :) :)Nagyon boldog vagyok… imádom a kancellárunkat”.

Az SMS-ek nyilvánosságra kerülése és a botrány kirobbanása után Schmid bejelentette, hogy bár törvényileg lehetősége lenne rá, nem kívánja meghosszabbítani a 2022-ben lejáró szerződését.

A botrányok és visszaélés ellenére egyelőre úgy tűnik, hogy nemigen csökken Kurz és pártjának az ÖVP-nek a népszerűsége. A korábban említett ügyek azonban ellentéteket szültek a kormánykoalícióban. A Zöldek élesen kritizálták a partnerüket, amire Kurz hevesen reagált, mondván a kisebbik kormánypárt által vezetett minisztériumokban burjánzik a korrupció és a nepotizmus.

Az ellentéteket tovább fokozza, hogy a néppárti irányítású belügyminisztérium megnehezítené a hatóságoknak, hogy nyomozzanak és házkutatásokat tartsanak politikusoknál, tisztségviselőknél.

A Zöldek által vezetett igazságügyi miniszter ugyanakkor hevesen elutasította ezt a javaslatot, mondván ez csorbítaná az osztrák jogállamiság helyzetét.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása