2021. március 16. 16:00 - Danube Institute

Felmerült a korrupció gyanúja a portugál Uniós soros elnökséggel kapcsolatban

2021. január elsejétől Portugália tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A féléves rotációval betöltött intézmény jelentőségét igencsak háttérbe szorította a koronavírus járvány, de úgy tűnik ez nem akadályozta meg Lisszabont abban, hogy jelentős (fantom) kiadásokkal terhelje a portugál és az európai adófizetőket. A többi között erről is értekezik a Politico európai kiadása.

portugal_nyito.jpg

A lap szerint hívhatjuk a jelen soros elnökséget „szellem elnökségnek” is, mivel jelenleg csak háttérben zajló munka folyik, és a koronavírus miatt nem tarthatnak nagy tömegrendezvényeket, ünnepi állófogadásokat.


Mindezek ellenére Portugália 260.000 eurót költött arra, hogy teljesen felszereljen egy, a lisszaboni sajtónak fenntartott rendezvénytermet.


A szóban forgó épületet azonban alig használják, hiszen szinte minden interjú, találkozó online kerül megrendezésre. A portugál elnökség szóvivője szerint azért kellett teljesen felszerelni a sajtócentrumot, hogy egy esetleges nyitás esetén személyesen is lehessen kommunikálni a média munkatársaival.


Egyes portugál szervezetek szerint az is kérdéses, hogy miért kellett majdnem 40 ezer eurót öltönyökre és ingekre költeni. A hivatalos szervek szerint a ruhák a kormány hivatalos sofőrjeinek kellettek, hogy azok megfelelő öltözékben tudják szállítani az országba érkező delegációkat, hivatalos személyeket. Ez az indoklás azonban több sebből is vérzik. Egyfelől azt sugallja, hogy a portugál sofőröknek eddig nem állt rendelkezésükre megfelelő munkaruha. Másfelől pedig azt az érzést kelti, hogy igen magas a hivatalos látogatások száma. Ez azonban - szintén a koronavírus járvány miatt - nem lehet igaz, hiszen minden szervezet és kormány igyekszik a nem létfontosságú utazásokat elkerülni és a legtöbb találkozót online megtartani.


Aggályokra adhatnak okot az egyes cégekkel kötött szponzori, vagy támogatói szerződések is.

portugal_belso_1.jpg
A cikk több példát is említ. A Navigator Portugália egyik legnagyobb papírt előállító cége. A soros elnökséggel kötött szerződés értelmében ők látják el különböző termékkel az intézményt az időszak alatt. Egyesek szerint az említett cég azonban sok szállal kötődik a jelenlegi politikai elithez. A Climáximo nevű portugál természetvédelmi szervezet szerint pedig a céghez köthető több halálos erdőtűz is országban. A zöld csoport továbbá azért is kritizálta a Navigator-t, mert Mozambikban (volt portugál gyarmat) több erdőt is földterületet kisajátított magának.


A Climáximo vezetője szerint aggályos, hogy olyan cégekkel kötnek szerződést a tagállamok, amelyek szembemennek az Uniós célkitűzésekkel.


A cég a vádakat tagadja és hangsúlyozza, hogy a tulajdonosok között nincsen sem ex, sem jelenlegi politikus. Szerintük a portugál kormány azért választotta őket, mert már korábban is dolgoztak együtt az előző soros elnökség alatt.


Összefoglalva, egyes helyi szervezetek szerint nem átlátható a szocialista kormány költekezése.


Aggályos az eddigieken túl az ország közbeszerzési procedúrája is, hiszen nincs megfelelő állami és civil kontroll alatt. Az egyik átláthatóságért küzdő szervezet elnöke szerint gyakran azonban nem szándékos korrupcióról van szó, hanem „csak” egyszerű hozzá nem értés miatt „tűnnek el” közpénzek.


Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása