2021. március 13. 08:00 - Danube Institute

A ICC szerint Izrael és nem pedig a Hamasz követ el háborús bűncselekményeket

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a palesztin követelésnek engedelmeskedve eljárást indított Izrael ellen „háborús bűncselekmények” elkövetésének vádjával. Az ICC ügyésze, Fatou Bensouda ezt azzal indokolja, hogy a 2014-es gázai háború során Izrael hadserege súlyos bűncselekményeket követettet el, valamint súlyosan megsértette a palesztin emberek jogait telepes építkezéseivel.

icc.jpg

A váddal szemben azonban a gázai háborút a Hamasz terrorszervezet kezdeményezte, Izrael pedig hónapokon keresztül diplomáciai úton próbálta megoldani a konfliktust. Államának megvédése érdekében azonban végül kénytelen volt beavatkozni, mivel a Hamasz folyamatosan, hat hónapon keresztül rakétákat lőtt területére.

A háború során a Hamasz terrorszervezet több módon is megsértette a fegyveres konfliktus törvényeit, például az emberi pajzs alkalmazásával mely során ártatlan palesztin kisgyerekekkel és nőkkel zsarolták az izraeli hadsereget.

Erről bővebben a NATO Strategic Communications Centre of Excellence jelenetésében olvashatnak. A konfliktus során tehát valóban számos háborús bűncselekmény történt, azonban sokkal inkább a Hamasz oldaláról, semmint az Izraeli Védelmi Erő, az IDF részéről.

Több izraeli vezető felszólalt hadserege védelmében, amely nap mint nap a zsidó állam önvédelmi eszközeként szolgál. Az IDF kulcsfontosságú szerepet tölt be az Izraelt körülvevő ellenséges országok terrortámadásainak megfékezésében, valamint abban, hogy a zsidó emberek biztonságban élhessenek otthonaikban. Az IDF katonái már kiképzésük első napján megkapják a hadsereg Etikai Kódexét – amelyben olyan demokratikus alapelveket fektetnek le, hogy az emberi életet fajtól, vallástól, nemzetiségtől és nemtől függetlenül tiszteletben kell tartani. Emellett azt is leszögezik, hogy fegyvert csak olyan esetben lehet használni, amikor a támadások ellen már nem lehet más módon védekezni.

Fontos hangsúlyozni, hogy az IDF a 2014-es konfliktus során katonai beavatkozásai előtt rendszeresen és időben figyelmeztette angol és arab nyelven is a palesztin lakosságot a támadásról és arról, hová tudnak menekülni.

Természetesen a mainstream média könnyebnek találta elhinni a szenvedő palesztin gyerekekről készült képek láttán, hogy az izraeli hadsereg sodorta ilyen helyzetbe őket. A valóságról azonban nem számolt be. Ezeket a gyerekeket ugyanis a Hamasz használta ki arra célra, hogy a nyugati országokat elhitesse, hogy Izrael az elnyomó ország és emiatt jogi megtorlást érdemel.

Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu a következőket reagálta az ICC eljárására: „Izraelt megtámadták. Az elfogult hágai bíróság egy olyan döntést hozott, mely az antiszemitizmus és a képmutatás sűrítménye. Netanjahu hozzátette:

Eredetileg a hágai törvényszéket azért hozták létre, hogy megakadályozza, hogy megismétlődhessenek a nácik zsidó nép ellen elkövetett szörnyűségei, most pedig a zsidó nép állama ellen fordul.

Az izraeli kormányfő úgy véli, a közel-keleti régió egyetlen demokráciáját támadja. Természetesen szemet huny a valóban háborús bűnöket elkövető Irán, Szíria és más diktatórikus rendszerek ellen – számol be róla a The Times of Israel. 

„Sosem fogjuk abbahagyni az igazságtalanság elleni harcunkat. Addig mondjuk az igazságot minden országban, minden fórumon az eljárás összes szakaszában amíg ez a felháborító döntés érvénytelenné válik.” – tette hozzá Netanjahu.

A National Review újságírója, Jimmy Quinn írásában arról számol be, hogy a hágai törvényszék 2002-es megalakulása óta mindössze nyolc ügyet nyert meg.

Ha az ICC ügyésze, Fatou Bensouda valóban törődne az igazsággal akkor a politikailag kézenfekvő izraeli „háborús bűncselekmények helyett a kínai ujguri népírtás vizsgáltatta volna felül. Az ezzel kapcsolatos eljárás indítványozását azonban visszavonta arra hivatkozva, hogy a népírtást „kizárólag kínaiak követték el Kína területén

- írja Jimmy Quinn cikkében.

A petíció benyújtói viszont felhívták a figyelmet arra, hogy Kína nem csak az országon belüli ujgur kisebbséget üldözi, hanem kambodzsai és tádzsikisztáni ujgurokat is. A két ország pedig már az ICC tagja. Így ahogy Netanyahu is kiemelte, az ICC valóban képmutató, hiszen sokkal erősebb jogi alapja lett volna a büntetőbíróságnak arra, hogy Izrael helyett Kínát vegye górcső alá.

Az Egyesült Államok hírhedt kongresszusi képviselője, Ilhan Omar az eljárás támogatása mellett azt nyilatkozta egy arab tévécsatornának, hogy az Egyesült Államok nevében a Biden-adminisztrációnak sem szabad abba beleszólnia mivel az ICC egy független testület, amely az igazságért harcol. – írja a Daily Wire

A Palesztin Hatóság és a Hamasz Omarhoz hasonlóan üdvözölte az ICC vizsgálatát. A Palesztin Hatóság külügyminisztere azt nyilatkozta, hogy „az izraeli megszállás vezetői által elkövetett bűncselekmények folyamatosak, szisztematikusak és elterjedtek.

A nemzetközi emberjogi szervezet, a Human Rights Watch egyik vezetője, Balkees Jarrah szerint pedig az ICC jelentése sokat váratott magára. Emellett kiemelte annak a fontosságát, hogy az ICC-nek nem szabad hagynia, hogy bármilyen politikai nyomással elvegyék a figyelmet fontos feladatairól.

The Jerusalem Post ugyanakkor arról ír, hogy a Biden-adminisztráció ellenezi az Izrael ellen indított eljárást, és

az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken szerint aggasztó, ahogyan a Nemzetközi Büntetőbíróság megpróbál joghatóságot gyakorolni az izraeliek felett miközben Izrael nem tagja annak, és nem is járult hozzá a Bíróság joghatóságához.

A hágai törvényszék azonban nem az egyetlen testület, amely igazságtalanul és kettős mérce alapján ítéli ez határozataiban Izraelt. Korábban blogunkon már beszámoltunk arról, hogy az Egészségügyi Világszervezet hogyan ítélte el a koronavírus járvány közepén Izraelt, mondván a zsidó állam megsérti a palesztinok egészségügyi jogait.

2015-ben pedig az ENSZ – már bevett szokása szerint – hasonlóan elítélte Izraelt a 2014-es gázai háborúban elkövetett „bűncselekményeiért”. A határozatban természetesen szintén nem marasztalták el a Hamaszt. Úgy, mint a hágai törvényszék az ENSZ is rendszeresen kettős mérce alapján ítéli el a Közel-Kelet egyetlen demokráciáját és szemet huny azok felett az országok felett, amelyek a zsidó állam eltörléséért harcolnak.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása