2021. február 04. 16:00 - Danube Institute

Von der Leyen mindenhol katasztrófát hagyott maga után

A The Spectator hasábjain Matthew Lynn veszi számba a jelenlegi Európai Bizottsági elnök Ursula von der Leyen karrierjét.

leyen_1.jpg

Lynn a Spiegel egyik cikkére hivatkozva azt állítja, hogy a német politikus eddig egyik korábban betöltött posztján sem alkotott maradandót, sőt


szinte mindenhol kudarcot vallott és nem teljesítette ígéreteit.


A CDU-s politikus Angela Merkel kormányaiban vállalt különböző miniszteri posztokat, mielőtt Uniós karrierbe kezdett. Volt a többi között a védelmi tárca vezetője, de korábban a családügyi minisztériumot is irányította, majd szociális-és munkaügyi miniszter lett.


Védelmi miniszteri ideje alatt a Bundeswher szinte majdnem, hogy működésképtelenné vált. Egyes elemzések szerint nem csak az emberi erőforrások hiányoznak, hanem a megfelelő eszközök, felszerelések is. Mindezt csak tetézi, hogy évek óta nem kapja meg a szövetségi hadsereg a kért pénzügyi támogatásokat.

A német parlament katonai bizottságának jelentése szerint hiány van például téli ruházatból, golyóálló mellényekből. A tankok és hadászati repülőgépek nagy része pedig elavult, vagy nincs bevethető állapotban.


A haditengerészetnél még rosszabb a helyzet. Van olyan időszak, amikor a folyamatos karbantartások és javítások miatt egyetlen német hadászati tengeralattjáró sem bevethető. Ezen tényezők következtében nem csoda, hogy a német hadseregnek nincs elég kapacitása, hogy részt vegyen a NATO hadgyakorlatokban. Ráadásul egyre több különleges egységről és kontingensről derül ki, hogy szélsőjobboldali, radikális szimpatizánsok vannak a soraik között. Von der Leyen minisztersége alatt egyik problémát sem sikerült megoldani, s az elemzők szerint csak egy jól finanszírozott átfogó reformmal lehetne jobb helyzetbe hozni az EU legnagyobb gazdaságának a hadseregét. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy ez nem csupán a jelenlegi Bizottsági elnök hibája, a Bundeswehr ugyanis évtizedek óta forráshiánnyal küzd.

Családügyi miniszterként von der Leyen azt a feladatot kapta Angela Merkeltől, hogy állítsa meg a német népesség fogyását és növelje a családok gyermekvállalási kedvét. Azonban ezen a poszton is kudarcot vallott Lynn szerint. A számok az angol újságírót igazolják, hiszen a születési számok tovább estek. Megjegyzendő itt, hogy a német családok és nők sokkal kevesebb gyereket vállalnak, mint a bevándorlási háttérrel rendelkező muszlimok.


Míg a német nők általában 1 vagy 2 gyereket nevelnek, addig ez a szám az iszlám vallást követő közösségeknél akár 5, vagy 6 is lehet.

Szociális-és munkaügyi miniszterként azt ígérte, hogy minden német gyerek meleg ebédet fog kapni. Azonban ezt az ígéret sem tudta teljesíteni. Lynn így jellemzi von der Leyen miniszteri munkáit: katasztrofális téves ítéletek és a teljesítés elmulasztása.

Ursula von der Leyen hibáival és politikai manővereivel már korábban is foglalkoztunk itt a blogon. A Bizottság elnöke épp a saját néppárti párttársait hozta kellemetlen és politikailag kényelmetlen helyzetbe azzal, hogy homlok egyenest szembe ment az érdekeikkel és értékeikkel.

A szerző szerint ezek után nem meglepő, hogy a Bizottság rosszul kezelte/kezeli az Uniós vakcinabeszerzést és a koronavírus járványt. Szerinte a brüsszeli testület későn lépett és vásárolt be különböző gyártóktól, így nem csoda, hogy más országok - köztük az Egyesült Királyság - előrébb járnak az átoltottságban. (A brit szempontokkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.)



Az Uniós intézmény késlekedése pedig azt jelenti, hogy a tagországok csak később oldhatják fel a korlátozó intézkedéseiket és így tovább húzódhat a vírus okozta gazdasági válságból való kilábalás.


A felelősséget azonban nem akarja vállalni a német politikus és inkább a vakcinát gyártó gyógyszercégekre mutogat, mondván ők nem tartják be a szerződésben foglaltakat.

Berlinben a koalíciós partner SPD főtitkára, Lars Klingbeil már élesen kritizálta von der Leyent, mondván a Bizottság vezetőjének elejét kellene vennie a problémáknak és megoldania azokat. Klingbeil szerint a Bizottság magatartása és az elhibázott, lassú cselekedetei pont ugyanolyanok, mint amilyenek a német védelmi minisztérium hibái voltak Ursula von der Leyen minisztersége alatt.

Lynn szerint ez a válság és annak a kezelése azonban más, mint a német hadsereg vagy épp a melegétkeztetés kérdése.


Itt a Bizottság késlekedése miatt emberéletek forognak kockán és minél tovább várunk, annál több európai polgártársuk halhat meg a járvány következtében – zárja sorait a szerző.

 

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása