2021. január 27. 08:00 - Danube Institute

Piacvesztést is okozhat a brit cégeknek, hogy fennakadások vannak a brit-európai kereskedelemben


Az ágazatot elsősorban a brit bürokrácia és a szigorú EU-s ellenőrzés hátráltatja - állítja több nemzetközi lap.

lukacs_hatarkorkep.jpg

Az Egyesült Királyság kilépése a kontinens közös piacáról jelentősen megnehezíti és időben elnyújtja a két érintett fél kereskedelmét. A Bloomberg értesülései szerint a brit vámrendszer már a kilépés első heteiben túlterheltté vált, ez pedig komoly késedelmet okozott a brit és az európai cégeknek is. A szigetországi kereskedők arra panaszkodnak, hogy csak nehezen és lassan jutnak hozzá a szükséges dokumentumokhoz és engedélyekhez. Egy brit cég - amely LED égőket gyárt az európai piac legnagyobb vállalatainak – például arra számít, hogy körülbelül 25%-al, azaz csaknem 8 millió fonttal csökkennek az eladásai a késések és fennakadások következtében.

Az Egyesült Királyság és az EU közötti kereskedelmet korlátozó bürokrácia miatt az Egyesült Királyság kis- és középvállalkozásainak mintegy 20% -a felfüggesztette az EU-ba irányuló exportot - derül ki az UHY Hacker Young könyvelőiroda kutatásából.

A legnagyobb károkat az élelmiszer-és agrárszektor szenvedi el a The Economist szerint. Azok a cégek, amelyek friss árukkal kereskednek különösképpen érintettek. A lap azt írja: nem segíti a helyzetet, hogy a brit vámügyi hatóság munkatársai nem voltak felkészülve a helyzetre, valamint hogy jelenleg még nincsenek üzembe helyezve a szükséges online-informatikai szolgáltatások. A brit kereskedelmi szakértők szerint kulcsfontosságú lenne az ehhez szükséges infrastruktúra mielőbbi kiépítése a legfontosabb kikötőkben, mint például Doverben vagy Portsmouth-ban. A lap értesülései szerint míg a britek kevésbé szigorúan járnak el, addig ez Uniós vámügynökségekről ez nem mondható el. A legnagyobb problémát az okozza, hogy minden termékre és árura külön dokumentumok és eljárások vonatkoznak.

Így ha egy kamion vagy hajó több fajta terméket szállít (az esetek többségében ez történik), akkor a határon jelentősen megnövekszik a várakozási- és dokumentációs idő, aminek következtében akár tönkre mehet vagy megromolhat a szállított áru. Éppen ezért már több francia kereskedelmi lánc is arról tárgyal, hogy lecserélik a brit húsipari termékeket és beszállítókat spanyol vagy kelet-európaira.

A brit kormánynak komoly szerepe lehetne a probléma megoldásában, azonban sokan úgy vélik, hogy nem tesznek eleget, vagy nem veszik komolyan a helyzetet. Tim Morris a legnagyobb brit kikötők csoportjának a vezetője a Financial Times-nak elmondta, hogy nem kapnak elég támogatást és segítséget Londonból a helyzet megoldására. A kormány nem hajlandó megnövelni a kikötőknek szánt támogatási összeget, miközben egyesek szerint a rendelkezésre álló keret duplájára lenne szükség a megfelelő működés és felkészülés garantálásához. Egyesek szerint ha ezek a beruházások és vámügyi előkészületek nem valósulnak meg, akkor komoly károkra lehet számítani a brit kereskedelemben.


Az Egyesült Királyság új, a Brexit utáni határainak infrastrukturális fejlesztése komoly lemaradásban van a kormányzati finanszírozás hiánya és a whitehall-i bürokrácia miatt - figyelmeztettek a jelentős brit kikötők.

A fennakadások a postai-és csomagküldő szolgáltatókat is komolyan érintik. Több német cég is korlátozásokat vezetett be a szigetország és a kontinens közötti áruküldésben vagy épp ideiglenesen teljesen felfüggesztette azt.


Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása