2021. január 27. 14:23 - Danube Institute

A nácik által meggyilkolt 1,5 millió zsidó gyermek került idén a nemzetközi holokauszt emléknap fókuszába

1945. január 27-én szabadult fel az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor, ezért minden évben ezen a napon emlékeznek meg a Holokauszt áldozatairól. A holokauszttagadás erősödése miatt napjainkban még fontosabbá vált a nemzetközi megemlékezés – áll a The Times of Israel írásában.

holokauszt.jpg

 

Az ENSZ 2005-ben nyilvánította január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává. A legnagyobb német koncentrációs tábor gázkamráiban, több, mint egymillió zsidót gyilkoltak meg. Ezen a napon, a világ számos pontján tartanak megemlékezéseket, melyek hangsúlyozzák a történelmi események valóságát. A rendezvények célja az antiszemitizmus elleni kiállás, valamint, hogy leküzdjék a népirtás tagadásának egyre aggasztóbb jelenségét.

Az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum is a nácik által elpusztított gyermekekről emlékezik meg hangsúlyosan. A II. világháború során Lengyelországban működő haláltáborban mintegy negyedmillió gyermek halt meg, közülük nagyjából 216 ezer volt zsidó. Sokukat családjuk nélkül deportálták és gyakorlatilag az összes gyermeket gázkamrába küldték az Auschwitzba érkezést követően. Nagyjából 700 gyermek élte túl a tábor felszabadítását, többségük azért, mert Josef Mengele kiválasztotta őket orvosi kísérleteihez.

A felnőttek oly sokszor kegyetlen és igazságtalan világa soha nem követett el ilyen mértékű gonoszságot. Az ártatlan gyermekek meggyilkolása semmilyen ideológiával vagy politikai nézettel nem magyarázható. Idén a felszabadulás évfordulóját a tábor legfiatalabb áldozatainak szeretnénk szentelni” -mondta Dr. Piotr M. A. Cywiński, a múzeum igazgatója.

A Párizsban található UNESCO központ előtt kültéri fotókiállítással emlékeznek meg a Holokauszt áldozatairól. A fotókon 200 túlélő képe szerepel, melyeket Luigi Toscano fotóművész készített. A „Lest We Forget” elnevezésű kiállítás február közepéig tart.

Az izraeli Yad Vashem múzeum virtuális túrát szervez Auschwitz 27-es blokkjában. A „Shoa” elnevezésű kiállítás célja, hogy segítsen megértetni az emberekkel, hogy mennyi szellemi és kulturális érték veszett el a népirtás során.

A holokauszttagadás és az antiszemitizmus erősödése miatt, az ENSZ, valamint az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeuma is a tagadás és a népirtás tényének vitatásának leküzdésére összpontosít.

Ezen a héten az ENSZ és az UNESCO először szervez közösen rendezvénysorozatot a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából. A szervezetek közösségi média kampányt indítanak - #ProtectTheFacts mottóval -, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, milyen veszélyekkel jár a holokauszt tényének tagadása. A The Times of Israel cikke emlékeztet: az UNESCO által közzétett statisztikák szerint

a 2020-ban a megkérdezett németek 47%-a azt válaszolta, hogy Németország „nem volt különösebben bűnös” a holokauszt miatt. Az amerikai fiatalok kétharmada pedig nem tudja, hogy hány embert gyilkoltak meg a népirtásban.

Az írás kiemeli Svédországot is, ahol a zsidókra hivatkozó közösségi média nyilatkozatok több mint egyharmada antiszemita sztereotípiákat, vagy erőszakkal terhes megjegyzéseket tartalmaz.

 

Szemlézte: Papp Lídia

komment
süti beállítások módosítása