2021. január 26. 17:00 - Danube Institute

Nem lehet kritizálni az új First Lady-t az egyik amerikai egyetemen

„Bürokraták, akik kikényszerítik a ’sokszínűséget és befogadást’ boldogan feláldozzák az akadémiai szabadságot saját ideológiájuk oltárán” – állítja John O. McGinnis a Law and Liberty amerikai agytröszt írója.

01_25_chicago.jpg

Az Egyesült Államok Illionis államában található Chicagói Egyetem (Chicago University) és Északnyugati Egyetem (Northwestern University) egyaránt több évszázados múltra tekinthet vissza és Amerika tíz legjobb egyeteme közé sorolható. A két intézmény vezetése azonban radikálisan különbözik egymástól hiszen míg

a Chicagói Egyetem igazgatósága fontosnak tartja a szólás és véleményszabadság biztosítását, addig az Északnyugati Egyetem inkább a radikális baloldali ideológiákat követi és csak azok számára biztosítja az „akadémiai szabadságot”, akik velük azonos álláspontot képviselnek – állítja John O. McGinnis.

A szerző a cikkében arról számol be, hogy 2020-ban két egymással élesen szembenálló esemény kiválóan tükrözte a két egyetem vezetése közötti markáns különbséget. A Chicagói Egyetem kiállt a szabad véleménynyilvánítás mellett, amikor egy geofizikát oktató egyetemi tanáruk YouTube videójában kritizált néhány látszólag „sokszínűséget és befogadást” célzó programot – köztük saját egyeteme programjait is – mire diákjai követelték a videó cenzúrázását. Az egyetem vezetősége azonban nem volt hajlandó letöröltetni a videót és kritizálni a professzort. Az intézmény ugyanis fontosnak tartja, hogy biztosítsa az oktatók számára az akadémiai szabadságot és az eltérő vélemények ütköztetésének lehetőségét – hiszen ezek a működésének alapelvei – még akkor is, ha a kritika magát az egyetemet célozza.

Az Északnyugati Egyetem vezetése azonban teljesen más értékek alapján járt el mikor Joseph Epstein az intézmény nyugdíjba vonult oktatója a Wall Street Journalban írt egy felkapott véleménycikket Dr. Jill Biden doktori címéről. Érdemes hozzátenni, hogy az írás elkészültekor ráadásul Dr. Jill Biden még nem First Lady, hanem a demokrata elnökjelölt felesége volt. Epstein a cikkében megállapította, hogy a doktori címet igazából csak orvosok alkalmazhatnák, akik nap mint nap életeket mentenek meg. Epstein szerint az Amerikai Egyesült Államokban mára már nem feltétlen érdemből adják meg ezt a címet, hanem sok esetben azért, hogy elérjék a megfelelő nemi és faji képzettségi egyensúlyt, ez pedig lekicsinyíti a doktori cím megszerzésének jelentőségét. Epstein szerint miután - az azóta First Lady-vé lett – Jill Biden egy közösségi főiskolai angol tanár, nem kellene ragaszkodnia ahhoz, hogy doktori címével együtt szólítsák.

Joseph Epstein cikke nagy felháborodást keltett a médiában, amihez az egyetem vezetése is hozzájárult. A „botrányos” cikkre reagálva a felsőoktatási intézmény a következőket nyilatkozta: „Az Északnyugati Egyetem elkötelezetten kiáll az egyenlőség, sokszínűség és befogadás mellett, Joseph Epstein nőgyűlölő nézeteitől pedig élesen elhatárolódik.”

A nyilatkozat sablonszövege azt is tartalmazta, hogy az egyetem kiáll az akadémiai szabadság mellett, a valóság azonban – mint ahogyan arra John O. McGinnis rámutat - ennek az ellenkezőjét mutatta: Epstein professzort véleménycikke miatt megfosztották emeritus tiszteletbeli titulusától.

Nem törődve azzal, hogy nyugdíjba vonulása után maga az egyetem vezetősége tüntette ki a címmel. Sőt, még a nevét is eltávolították az egyetem honlapjáról. Számos egyetemi oktató felszólalt az eset után az intézmény gyakorlata ellen, mondván az megszegte az akadémiai szabadság elvét, de válaszra se méltatták őket. Nem egyedi egyébként, ami ebben az intézményben zajlik, hiszen - mint előző héten írtunk róla - a Princetown Egyetem vezetése is hasonló módon korlátozza a szólás- és véleményszabadságot.

A két egyetem vezetősége, habár hasonlóan kiáll az „egyenlőség, sokszínűség és befogadás” mellett, mégis teljesen más elvek alapján viszonyult alkalmazottiakhoz, akik akadémiai szabadságukat használva hangot adtak eltérő álláspontjuknak. A Chicagói Egyetem John O. McGinnis szerint valóban „sokszínűnek és befogadónak” nevezhető, miután fontosabbnak tartotta a baloldali ideológiák követésénél a szólás és véleményszabadság biztosítását. Ezzel szemben az Északnyugati Egyetem beleilleszkedett napjaink kirekesztő kultúrájába, amikor megtagadta az akadémiai szabadságot egy olyan egykori alkalmazottjától, aki már nem is tartozott kötelezettséggel az intézmény felé, hiszen 20 éve nem is tanított az egyetemen. Az írás szerzője éppen ezért úgy véli: még ha a vezetőség nem is értett egyet az említett cikk tartalmával, akkor se törölhették volna ki korábbi akadémiai munkájának eredményeit -mindössze azért mert élt véleményszabadságának jogával.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása