2021. január 21. 18:00 - Danube Institute

Az abortuszról vitatkoznak Észak-Írországban

abortusz_eletvedelem.jpg

Az Észak-Írországi Emberi Jogi Bizottság (Northern Ireland Human Rights Commission, NIHRC) jogi lépéseket kezdeményezett az Egyesült Királyság kormánya ellen, miután az egy évvel az abortusz dekriminalizálása után sem tette az abortuszt elérhetővé és biztonságossá az országban.

Brandon Lewis északír parlamenti képviselőt azzal vádolja a jogvédő bizottság, hogy megtagadja a nők jogát, mivel nem biztosította a járvány idején, hogy az országban elérhető legyen a terhességmegszakítás, és emiatt a kénytelenek voltak a nők olyan környező országokba utazni, ahol könnyebben elérhető az abortusz, de nagyobb a járványveszély. A NIHRC Észak-Írország Egészségügyi Minisztériuma és az északír végrehajtó biztossága ellen is fellépett.

Az országban jelenleg nem üzemelnek rendesen az abortuszklinikák. Az okok különbözők: vagy azért, mert nincs elég kapacitás a klinikákban; vagy azért, mert az ott dolgozó orvosok létszáma kevés. Van olyan klinika, ahol az orvos csak egy nővérrel tud dolgozni, de miután az illető szülési szabadságra ment és nem helyettesítették, a klinika nem tud működni.

„Kafkai világba léptünk, ahol Észak-Írország vezetői azt állítják, hogy minden lehető lépést megtesznek egy adott ellátás biztosítása érdekében, mégis az Egészségügyi Minisztérium és a végrehajtó bizottság egymásra mutogat, mondván, ez a másiknak a dolga, nem az övé... ez nem játék, itt nők egészségéről és jólétéről van szó” – nyilatkozta Les Allamby, az NIHRC vezetője.

Észak-Írországban az abortusztörvényt 2019 október 21.-én módosították, amely törvényessé tette a nők számára a terhességmegszakítást, az abortusz végrehajtásában közreműködő egészségügyi dolgozókat pedig felmentette a börtönbüntetés alól.

A döntés jelentősen megosztotta a közvéleményt: míg voltak, akik a felvilágosodás, a nők önrendelkezési jogának és a szabadságjogok győzelmének tekintették, mások Észak-Írország történelme legszomorúbb napjának tekintették azt.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása