2020. október 30. 12:01 - Danube Institute

Sokkolóak Biden Lengyelországot és Magyarországot érintő kijelentései

joe_biden1.jpg

Joe Biden amerikai elnökjelölt egy választási fórumon Lengyelországot és Magyarországot totalitárius rendszerekhez hasonlította. Biden a rendezvényen Donald Trump amerikai elnök külpolitikáját bírálta, amikor azt a megdöbbentő kijelentést tette, hogy „a totalitárius rendszerek száma a világon egyre növekszik, látjuk, mi történik Belarusztól Lengyelországon át Magyarországig, miközben ez az elnök a világ összes banditáját támogatja, élen Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral, akinek szerelmes leveket írogat”. Rod Dreher elemző írásában az elnökjelölt kijelentéseire reagál a The American Conservative-ban.

1976-ban Gerald Ford egykori amerikai elnök az ellenfelével, Jimmy Carterrel folytatott választási vitában a szovjet megszállás időszaka alatt azt állította, hogy Kelet-Európa nem áll szovjet elnyomás alatt. „Nem hiszem, hogy Jugoszlávia, Lengyelország, Románia úgy érezné, hogy szovjet elnyomás alatt van, hiszen mindegyikük szuverén és független ország” ‒ állította Gerald Ford.

Joe Biden kijelentése hasonlóan sokkoló volt, mint Ford állítása, hiszen egy elnökjelöltől elvárható, hogy ne nevezzen NATO-tagállamokat és demokratikus országokat totalitárius államoknak. Az ilyen állítás sértő Lengyelország és Magyarország állampolgárai számára, hiszen azok demokratikus úton, többséggel választották meg nemzeti kormányaikat.

Gladdin Pappin politikai elemző és egyetemi professzor felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy az amerikai liberális sajtó nem ismertette a két ország külügyminisztereinek tiltakozását Biden kijelentése ellen. A főáramú média szándékosan nem akarta, hogy bárki megkérdőjelezze azt az általuk kialakított képet, miszerint Lengyelország és Magyarország is totalitárius rezsimek. Ezért Biden kijelentését ellenőrzés nélkül tényként kezelték. Sajnálatos módon azonban az Európai Unió sem állt ki két tagállama mellett.

Ez az eset rávilágít arra, hogy az amerikai külpolitika téves módon olyan szuverén, nemzetükhöz és kultúrájukhoz ragaszkodó országokat is totalitáriusnak nevez, amelyek régóta Amerika szövetségeseinek számítanak. A globális liberalizmus az amerikai elittel az élen szándékosan fest ellenséges képet azokról az országokól, melyeknek vezetői nem a mai liberális ideológia szerint, hanem konzervatív értékek és világnézet alapján vezetik országukat.

Az amerikai elitnek igazi problémája Lengyelországgal és Magyarországgal szemben nem az, hogy a két vezető, Andrzej Duda és Orbán Viktor autoriterek lennének, hiszen e két ország vezetőit és nemzeti kormányait demokratikus úton választották meg. Valójában inkább az amerikai demokraták azok, akik önkényes eszközökkel szeretnék visszavenni a politikai-ideológiai vezetést, például a Legfelsőbb Bíróság felett.

Az igazi ok, amiért az Egyesült Államokban Lengyelországot és Magyarországot kritizálják, az, hogy sikeres alternatívát tudtak felmutatni a gazdaság- és családpolitika összehangolásában kudarcos amerikai mintával szemben. Az elmúlt években Lengyelország sikeres újraiparosítást hajtott végre, miközben közvetlenül támogatta a lengyel családokat. Magyarországon ugyanez történt, Novák Katalin családpolitikáért felelős miniszter kinevezésével biztosították azt, hogy a magyar családok jelentős segítséget kaphassanak ‒ írja elemzésében Gladin Pappin a Newsweek magazin hasábjain.

Rod Dreher az amerikai elit számára azt tanácsolja, hogy alaptalan ítélkezés helyett inkább utazzanak el Magyarországra és Lengyelországba, és beszélgessenek az ott élő emberekkel. A legtöbb amerikai állampolgár nem beszél lengyelül vagy magyarul, ezért a két ország eseményeiről és híreiről csak az angol nyelvű médiából tudnak tájékozódni. Nem lehet eléggé hangsúlyozni viszont azt a tényt, hogy az amerikai újságírók nagy része egy liberális internacionalizmuson alapuló ideológia alapján gondolkodik. Ezért minden nemzeti kormányt illegitimnek tart, még akkor is, ha azokat az ország polgárai szabad és tisztességes választásokon szavazták meg.

A cikk írója számára szemnyitogató volt pár évvel ezelőtti magyarországi látogatása, amikor lehetősége nyílt számos magyar közemberrel beszélgetni arról, hogy történelmi tapasztalataik miatt mennyire féltik nemzeti szuverenitásukat, és elmondták, hogy ezért nem akarnak a nyugati kapitalizmus és liberális intézmények elnyomása alá kerülni. A nyugati elit és média hasonlóan vélekedik a két országról, mint Joe Biden, szánalommal és megvetéssel tekint azokra a lengyelekre, akik megszavazták Andrzej Dudát, és azokra a magyarokra, akik szavazatukkal támogatták Orbán Viktort.

Ez nem azt jelenti, hogy a lengyel vagy a magyar kormány tökéletesen működik és sosem hibázik, de mint Pappin írta: „Joe Biden és a nyugati elit számára a két országban az a tény a legmegvetendőbb, hogy vezetőik meg merik kérdőjelezni, vajon a washingtoni és brüsszeli politika tényleg saját állampolgáraik javát szolgálja, továbbá fel merik tenni azt a kérdést, miszerint a nyugati elitek által szorgalmazott progresszív eszmék terjesztése nem inkább a kulturális imperializmus egy újabb formáját jelentik-e?”

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása