2020. október 27. 14:01 - Danube Institute

Hogyan tanítsunk vitatott politikai eszméket?

blm.jpg

Azok a tanárok, akik a fehér privilégium (white privilage) gondolatát tényként mutatják be diákjaiknak, törvényt sértenek – mondta Kemi Badenoch brit esélyegyenlőségi miniszter – aki maga is a fekete kisebbséghez tartozik – a brit parlamenti képviselőknek.

A Fekete Történelem Hónapja (Black History Month) alkalmából a londoni parlamenti képviselői általános vitát tartottak, amire reagálva szólalt fel Badenoch a kritikai fajelmélettel szemben, miszerint az egy olyan „ideológia, ami a feketeségemet áldozatnak, a fehérséget pedig elnyomónak tekinti”. 

A miniszter felhívta a figyelmét azoknak iskoláknak, amelyek nyilvánosan támogatják az antikapitalista Black Lives Matter mozgalmat, hogy ezzel a kiállásukkal megsértik a politikai semlegesség iránti kötelezettségüket. Hozzátette, hogy a kormány ellenzi a „vitatott politikai eszmék tényként való tanítását”.

„Nem szeretnénk, hogy a tanárok a fehér bőrű tanulókat fehér privilégiumról és az örökletes faji bűnösségükről oktassák. Törvénysértő gyakorlatot folytat az az iskola, amely tényként tanít olyan vitatott politikai eszméket, mint például a rendőrség támogatásának megszüntetése, miközben nem tesznek említést az ilyen elméleteket cáfoló nézetekről” − fejtette ki a miniszter a Képviselőház előtt.

Októberben az Egyesült Királyság oktatásügyi minisztériuma az ún. PSHE (Personal, Social, Health and Economic − személyes, szociális, egészségügyi és gazdasági területre vonatkozó) oktatási programját azzal az útmutatással frissítette, hogy „az iskoláknak nem szabad olyan szervezeteket népszerűsíteni, amelyek szélsőséges politikai álláspontot képviselnek bizonyos ügyekben. Szélsőséges politikai álláspontnak számít többek között a nyilvánosan felvállalt szándék a demokrácia és a kapitalizmus megdöntésére, valamint a szólásszabadság elleni harc megszüntetésére. Az iskolák nem támogathatnak olyan áldozati narratívát népszerűsítő szervezeteket, amelyek káros hatással lehetnek brit társadalomra”.

Kemi Badenoch miniszter felszólította a munkáspárti képviselőket, hogy ítéljék el a Black Lives Matter mozgalom nyári tüntetéssorozatának erőszakos, rendbontó cselekedeteit. Kiemelte, hogy a fekete életek valóban számítanak, de a mozgalom célja politikai, és vajójában nem minden fekete embert támogatnak, hiszen a tüntetések során többször előfordult, hogy fekete rendőröket is szitokszavakkal illettek a tüntetők.

A miniszter végül kiemelte, hogy a Konzervatív Párt azért nem támogatja a mozgalmat, mert a Black Lives Matter tevékenysége elsősorban nem a feketék életét védelmezik meg a rasszista támadásokkal szemben, hanem politikai érdekeket szolgálnak, és aktivistáik gyakran megvetik azokat a feketéket is, akik nem értenek velük egyet.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása