2020. május 05. 17:43 - Danube Institute

Megromolhatnak az ausztrál–kínai kapcsolatok?

kina_ausztralia.png

Mathias Cormann, az ausztrál pénzügyminiszter arról beszélt a Sky News-nak, hogy még az erősnek mondható ausztrál–kínai kereskedelmi kapcsolatok sem szabhatnak gátat, és nem akadályozhatják a koronavírus elleni küzdelmet.

Az elmúlt időszakban ugyanis felmerült annak kérdése, hogy a világjárványra adott ausztrál reakciók vajon negatív irányba befolyásolhatják-e a két ország közt fennálló, stratégiai szempontból is jelentős gazdasági partnerséget.

Ausztrália a közelmúltban folyamatosan tesztelési kapacitásainak nagy volumenű növelésén dolgozik, emellett pedig igyekszik előmozdítani és támogatni egy – akár nemzetközi szintű –, a vírus tényleges eredetét feltáró nyomozást.

Cormann elmondása alapján az ausztrál álláspont az, hogy jelenleg mindennél előbbre kell helyezni a koronavírus járvány leküzdését és ennek segítségével egy esetlegesen bekövetkező, hasonló eset megelőzését. „Meg kell vizsgálni azt is, hogy pontosan mi történt és azt is, hogy mi mindannyian hogyan reagáltunk erre az egész helyzetre”. És ez az, ami miatt Ausztrália nagyban támogatna egy nemzetközi összefogáson alapuló, független nyomozást a Covid-19-cel kapcsolatban; ahhoz ugyanis, hogy a jövőben kellőképpen felkészültek tudjunk lenni egy ehhez hasonló járvány leküzdésére, tudnunk kell, mi és hogyan történt.

Kérdés, hogy ezt a hozzáállást a jelenleg folyamatos támadásokkal szembesülő Kína hogyan értékeli, és mennyire nyomja majd rá ez a bélyegét a nagyhatalom és Ausztrália kereskedelmi kapcsolataira. Cormann szerint mindez nem fogja negatívan befolyásolni az említett kapcsolatokat, ugyanis az ausztrálok és a kínaiak is mindvégig azon dolgoztak, hogy ez a stratégiai partnerség mindkét államnak kölcsönösen előnyös legyen, és így tudott kialakulni az az erős kapcsolat, mely ma létezik köztük. „Természetesen továbbra is meg szeretnénk őrizni erős kereskedelmi partnerségünket Kínával, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk harcolni azért, amiről úgy gondoljuk, hogy jó” – nyilatkozta Cormann a helyzet kapcsán.

Ha megnézzük a számokat, azt látjuk, hogy a koronavírus – mellyel mára már 3 milliónál is több ember megfertőződött – a 2019-es év végi vuhani megjelenése óta több mint 230 ezer emberéletet követelt. És akkor még nem is tettünk említést arról, hogy a vírus miatt kialakult helyzetben milyen drasztikus mértékben nőtt a munkanélküliség. Cormann szerint pedig senki sem akarja, hogy egy ilyen méretű katasztrófa megismétlődjön. Sem az ausztrálok, sem a kínaiak.

Szemlézte: Markó Alíz Izabella

komment
süti beállítások módosítása