2020. március 03. 10:31 - Danube Institute

Ausztrálián múlik az iraki katonai tolmácsok élete

ausztralia_8.jpg

Miután az iraki parlament határozott a külföldi katonák kivonásáról az ország területéről, az iraki síita milíciák vezetői felesküdtek a külföldi haderők által alkalmazott iraki állampolgárságú tolmácsok módszeres kivégzésére.

A több mint 70 iraki katonai tolmács, akik a bagdadi ausztrál csapatok mellett teljesítettek kisegítő szolgálatot, most vízumért folyamodnak az ausztrál államhoz. „Ha az ausztrál hadsereg elhagyja Irakot vagy éppen itt marad, mi veszélyben leszünk. A ti [ausztrál] kormányotok nem törődik velünk, mi semmit sem jelentünk számukra” – fogalmazta meg elkeseredését egy anoním tolmács a The Guardiannek.

Az ausztrál kormány tájékoztatta a tolmácsokat, hogy „azok, akik ausztrál ügynökségek megbízásában dolgoztak és emiatt veszélyben érzik magukat”, jelentkezhetnek Ausztrália bejrúti és ammani külképviseletein vízumért. A katonai tolmácsok a kihelyezett ausztrál erők tisztjeitől próbálnak segítséget kérni, de azoknak, saját bevallásuk szerint, nem áll módjukban segíteni.

„Csakis idő kérdése, míg ők [a siíta milíciák] cselekedni kezdenek” – mondta egy másik bagdadi tolmács, hozzátéve: „nekünk is jogunk van az élethez, mint mindenki másnak.”

Szemlézte: Sajti Konor

komment
süti beállítások módosítása