2020. január 13. 11:13 - Danube Institute

Ötvenhatezer lőfegyvert gyűjtött be az új-zélandi kormány a christchurchi mészárlás után

fegyveramnesztia_1.jpg

Véget ért Új-Zéland kormányának fegyver-visszavásárló programja, amelynek keretében több mint 56 ezer éles lőfegyvert sikerült begyűjtenie a hivatalos szerveknek – írja a CNN.

A programot még márciusban indították el, miután 51 muszlimot brutálisan kivégzett imádság közben egy ausztrál származású férfi Christchurch közösségében. Az eseményeket követően a parlament majdnem teljesen egybehangzóan fogadta el az ország fegyvertartási törvényeinek szigorítását. Az új törvény értelmében már illegális a katonai jellegű félautomata fegyverek otthoni célokra történő beszerzése.

„Amikor meghirdettük a visszavásárlási és amnesztia programot, egy cél lebegett a szemünk előtt, biztonságosabbá akartuk tenni az országunkat. Elsősorban az olyan gépkarabélyok, nagy kapacitású és katonai jellegű félautomata lőfegyverek voltak a figyelmünk középpontjában, mint amilyeneket 40 héttel ezelőtti, március 15-ei terrorcselekményben is használtak” – nyilatkozta Stuart Nash, az új-zélandi Rendőrminisztérium főnöke.

„Most jöhet a terv végrehajtásának következő szakasza, amiben azt kell elérnünk, hogy lőfegyverek semmiképp se kerülhessenek illetéktelenek kezébe. Ez a célja a hamarosan bevezetésre kerülő fegyvernyilvántartó-rendszernek és a szigorúbb engedélyeztetésnek. Sok még a munka az illegálisan tartott fegyverek teljes visszaszorításáig.”

Nagyjából 33 ezer lakos vett részt a programban, amely arra szólította fel a fegyvertulajdonosokat, hogy szolgáltassák vissza az illegálisnak minősített fegyvereiket. Az eddig begyűjtött 56 250 fegyveren felül még további 1600 visszavásárlásra számítanak a hatóságok. Ezen felül pedig 2700 fegyvert sikerült úgy módosítani, hogy tartásuk ne ütközzön jogi keretekbe.

A rendőrség adatai szerint nagyjából 15 ezer katonai jellegű lőfegyver maradt az ellenőrzésükön kívül, körülbelül 5000 ember tulajdonában. A hátramaradt tulajok viszont jobbára vagy fegyverkereskedők, vagy gyűjtők, így ők kivételes elbánást követelnek.

Ezen felül pedig további 194 ezer tiltott fegyveralkatrészt is visszaszolgáltattak, mint például több, mint 10 töltényt tartalmazó tárakat vagy pisztoly markolatokat. A számok nem teljesen naprakészek, frissítés januárban várható.

A visszavásárlások 102 millió dollárba kerültek Új-Zéland kormánya számára, amely összeget a fegyvertulajoknak fizettek vissza kártérítésként.

Szemlézte: Faragó Bence

komment
süti beállítások módosítása