2019. december 10. 10:51 - Danube Institute

Greta Thunberg túllőtt a célon

 thunberg11.jpg

A fiatal klímavédelmi aktivista szerint a környezetvédelem nem csak a környezetvédelemről szól, hanem a „gyarmattartó, rasszista és patriarchális elnyomó rendszerek” elleni harcról is – írja Ryan Saavedra a Daily Wire-ben.

A klímaváltozáshoz köthető extrém és szélsőbaloldali nézeteiről ismert tinédzser pénteken a Project Syndicate felületén publikált vélemény-cikket, két másik aktivistával. Az írásból megtudhatjuk, hogy a fosszilis energiahordozók „szó szerint megölik az emberiséget”, az alapvető létezésünket fenyegetik, illetve, hogy klímaváltozás, rasszizmus, kolonializmus és patriarchátus mind összefüggnek egy sajátosan holisztikus szemléletben. A szerző hármas arra is kitér, hogy a „politikusok” és a „profithajhász kapitalizmus” felelős a bolygó forrásainak kiszipolyozásáért és az ökorendszerek összeomlásáért.

Thunberg azt írja :„új kutatások szerint 2030-ra 120%-kal több fosszilis energiahordozót fogunk termelni, mint az a 1.5°C-os határral egybe esne. Az atmoszféránkban koncentrálódó üvegházhatású gázok rekord magasságban nőnek, lassulásnak semmi jele. Még akkor is, ha az országok betartják az emissziók csökkentésére vonatkozó ígéreteiket, 3.2°C-os melegedésre számíthatunk.”

Thunberg írásából látszik, véleménye szerint a párizsi klímaegyezmény megbukott. Ezt a New York Times is elismeri: „Még ha minden ország be is tudja tartani az általa felvállalt célokat, a klíma akkor is jóval több, mint 2°C-kal melegedne…”.

A fiatal aktivista elmondása szerint azon dolgozik, hogy megváltoztassa a közvéleményt a klímaváltozással kapcsolatban, illetve, hogy rávegye az iskolásokat, tegyenek a téma körüli figyelem felkeltéséért. „A cselekvésnek erőteljesnek és széleskörűnek kell lennie. Hiszen a klímaváltozás nem csak a környezetről szól. Az emberi jogok, az igazságosság és a politikai akarat válsága. Gyarmattartó, rasszista és patriarchális elnyomórendszerek teremtették és táplálják. Muszáj szétrombolnunk. A politikai vezetőink nem menekülhetnek tovább a felelősség elől” – olvashatjuk a Project Syndicate-en megjelent írásában.

A klímatüntetések, -sztrájkok és hasonló tevékenységek Greta akarata szerint egyre hangosabbak lesznek, elmondása szerint bármit megtesznek, hogy a világ vezetői felsorakozzanak a zászlaikra kitűzött célok mögé, mely szerinte olyan világos tudományon alapszik, hogy még iskolások is megértik. Egy másik szélsőbaloldali aktivista, David Hogg szerint a következő években olyan nagyra nőnek a tüntetések, hogy rendőrség helyett katonaság kell majd a rend fenntartásához.

Thunberg mára világszerte ismertté vált a klímával kapcsolatos radikális megszólalásai miatt. Az egyik leghíresebb ilyen epizód az ENSZ-ben történt, amikor súlyos kritikával illette a világ politikusait, azzal vádolva meg őket, hogy azok ellopták a gyermekkorát és hogy nem cselekszenek a szenvedés és tömeges kihalás megállítására. Beszédét a baloldali politikusok egyöntetű elismeréssel fogadták, míg a másik oldalról számos bírálat érte.

Szemlézte: Fellegi Benjámin

komment
süti beállítások módosítása