2019. november 11. 11:40 - Danube Institute

Még mindig a fehér munkásosztály az elnökcsináló

trumppp.jpg

Trumpnak újra szüksége lesz a diploma nélküli fehér szavazókra, ha nyerni akar – írja Matthew Continetti a National Review-ban.

Az elnök viselkedése és a személye elleni alkotmányos eljárás elindítása rossz fényt vet esélyeire a jövő évi választáson. A szavazók nagy arányban elégedetlenek vele, azok is, akik egyik pártot sem támogatják. Úgy tűnik, több államban is nagyon nehéz lesz megismételnie a 2016-os győzelmet.

A demokratáknak mégis van okuk aggódni. Egyre inkább rájönnek arra, az elnöknek komoly potenciális tartalékai vannak a szavazók körében. A potenciál az ellenfelén múlik. „A demokratáknak nehéz dolga lesz nyerni egy olyan elnök ellen, akinek hivatali ideje alatt bővül a gazdaság és alacsony a munkanélküliség, még akkor is, ha a demográfiai trendek a Demokrata Pártnak kedveznek és Trump rendkívül népszerűtlen a szavazók széles köreiben” – írja Ruy Teixeira és John Halpin, a Center for American Progress két munkatársa.

A demokratáknak egy stratégiai problémája van: az elektori kollégium. A 21. században már kétszer fordult elő, hogy a jelöltekre leadott szavazatok száma kevésbé volt fontos, mint a szavazatok eloszlása. A diploma nélküli fehérek, Trump nyerőkártyája több, az elektori kollégium szempontjából kulcsfontosságú államban is többségben vannak a szavazók között. Ezekben az államokban nyerni is tudott legutóbb, például Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban. Sőt, 2016-ban az egyetemet nem járt fehérek alkották a szavazók legnépesebb részét. Trump 63%-os arányban nyerte el támogatásukat, Clinton 31%-ával szemben.

Teixeira és Halpin szerint ezeknek a szavazóknak a száma csökkenni fog a következő választáson, de Trumpnak ettől még van esélye újra győzni. A diploma nélküli fehér szavazók alkotják a republikánusok tartalékos seregét. 2010-ben a republikánus szavazók fele volt BA nélküli fehér, míg jelenlegi arányuk 59%. Ez nagy részben az Obama-kormányzatnak köszönhető. Ez alatt az idő alatt a különböző végzettségű fehérek között sokkal élesebb lett a regionális, vallási és kulturális eltérés.

Azok, akik Trumpra szavaztak, 2016-ban nagyrészt továbbra is mögötte állnak. 62% elégedett az elnök munkájával abban a 450 megyében, ahol Trump jobban teljesített 2016-ban, mint Mitt Romney 2012-ben. Az elnök viselkedése és nacionalista populizmusa eltolta magától az egyetemet végzett, gazdasági, politikai és kulturális intézményekben dolgozókat, de nem tolta el magától a szavazói magját.

A demokratáknak arra lesz szüksége, hogy mobilizálják a Trump-ellenes demokrata tábort és szólítsák meg azokat, akiket a párt elveszített 2016-ban – írja Teixeira és Halpin. Ezért számít sokat, hogy ki lesz a demokrata jelölt. A Public Religion Research Institute tanulmánya szerint az amerikaiak egy harmada akkor dönti el, kire szavaz, ha tudja ki lesz a demokraták jelöltje. Ezek nem kedvelik Trumpot, de elképzelhető, hogy rászavaznak, ha a másik jelöltet túlságosan radikálisnak találják. Ebben a pillanatban Elizabeth Warren vezet Iowában és New Hampshire-ben. Most már lehet érteni, miért aggódnak a demokraták.

Szemlézte: Fellegi Benjámin

komment
süti beállítások módosítása