2019. november 11. 12:00 - Danube Institute

Lángoló Kalifornia

kalifornia.jpg

Trump célkeresztbe vette Kalifornia kormányzóját az államot pusztító tűzvész miatt – írja Emily Zanotti a Daily Wire-ben.

Az elnök azzal fenyegeti Gavin Newsom kormányzót, hogy csökkenti a szövetségi pénzügyi támogatást, amit az állam a tűzvész elleni küzdelemre kap, ha Newsom nem oldja meg a helyzetet. Trump szerint a kormányzó engedte, hogy környezetvédelemre hivatkozva elhanyagolják az elszáradt növényzet eltakarítását. „Kalifornia kormányzója rettenetes munkát végzett az erdők fenntartásában” – írta a Twitteren.

Newsom válaszként az elnök környezetvédelmi politikáját támadta meg, központban azzal, hogy Trump nem hisz a klímaváltozásban, ezért nincs része az erdőtüzekről szóló beszélgetésben. Az elnök és a kormányzó tavaly ilyenkor hasonló körülmények okán szintén twitterpárharcot vívott, legutoljára pedig október elején váltottak éles szavakat a Kaliforniában égbe szökő benzinárak miatt. Ugyanakkor kettejük csatározása nagyrészt a közösségi médiára korlátozódik, Newsom és Trump gyakran beszélnek egymással.

Az elnök megjegyzései egyébként több sebből is véreznek, az erdőtüzek például nagy arányban szövetségi hatókörű területeket érintenek, amik erdőgazdálkodása nem tartozik a kormányzó feladatai közé. Emellett az a megjegyzése sem pontos, hogy az államban élő farmerek vízhasználata és azt ezt korlátozni kívánó környezetvédők harca befolyásolná az állam képességét, hogy kezelje az erdőtüzeket.

Ugyanakkor Trump felhívja a figyelmet arra a problémára, hogy a Kaliforniát sújtó tűzvésznek nem sok, ha egyáltalán bármi köze van a klímaváltozáshoz. Az állam irányítói ugyanis betiltották a fakitermelést és úgy írták elő az erdőterület növelését, hogy közben nem intézkedtek az elhalt és elhasznált növényzet eltakarításáról. Ezt a Trump-kormányzat a korlátozások lazításával, az erdők rigorózusabb karbantartásával tervezi ellensúlyozni a jövőben, ám ennek még nincs jogi háttere. Emellett az sem biztos, hogy mindez segítene, hiszen Kaliforniában mezőgazdasági területeken is tűzvész van, egy tűzesetet pedig biztosan elektromos meghibásodás okozott. Emiatt az állam elektromosság ellátója, a PG&E milliók számára zárta el az áramot, amíg felmérik a rendszerük biztonságát, ezzel is tovább fokozva a katasztrofális helyzetet.

Szemlézte: Fellegi Benjámin

komment
süti beállítások módosítása