2019. november 11. 12:04 - Danube Institute

Beengedte a Facebook a Breitbartot

breitbart.jpg

A Facebook minőségi újságírásnak nyilvánította és beemelte hírforrásai közé a Breitbart amerikai hírlapot. A National Review kritikusa, Kyle Smith szerint azonban ez rossz döntés volt.

„A közösségi hálózat lehet, hogy színesíteni kívánta hírforrásainak palettáját, és ehhez pont ezt a lapot találta a legmegfelelőbbnek. Mindenesetre a CNN üdvözölte a hírt. Ez viszont nem meglepő. A két társaság ugyanis nagyon hasonló” – véli Smith.

A kritikus a magazin egyik október végi cikkében arról ír, hogy milyen hasonlóságok fedezhetőek fel a CNN és a Breitbart között. Mint írja:

– a Breitbart hajlamos arra, hogy elferdítse a tényeket a bevándorlásról, a bűnözésről, de az iszlámmal kapcsolatos narratívái is kérdéseket vetnek fel.

– Bár a Breitbart bemutatja az igazságot, vagy legalábbis a féligazságot, a probléma inkább abban áll, hogy ez a lap elfogult, könyörtelenül propagandista, és az igazság tartalma helyett inkább azt tartja szem előtt, hogy „rájátsszon” az olvasók előítéleteire.

– A Breitbart csak olyan információkat oszt meg, amellyel a saját világképüket építhetik tovább, és minden olyan információt, amit károsnak tartanak − mivel az nem szolgálja saját ideológiájuk megerősödését − ignorálnak.

– A Breitbart rendszeresen túlzásokba esik, sőt, szinte hisztériát gyárt egy-egy téma körül.

– A Breitbart látványos módon tisztességtelen ideológiai ellenfeleivel szemben, és nem érdekli különösebben, ha tévesen alkalmazza a tényeket.

Mindezek a CNN-re is igazak.

Az egyetlen igazi különbség a két orgánum között, hogy a CNN időnként időjárás-jelentéssel szakítja meg a „propagandaáradatot”, illetve alkalmanként „meglágyul a szívük”, és olyan embereket is beengednek a stúdióba, mint Jeffrey Lord, akit ostoba módon egy tweetje miatt rúgtak ki a CNN csapatából, mivel félreértették cinizmusát.

A kritikus szerint azonban találhatunk még további közös jegyeket a két amerikai társaság között.

A Breitbarthoz hasonlóan a CNN is úgy érzi, hogy csupán apróság és nem hitelrontás az, ha az amerikai elnökről olyan videót tesz közzé, amelyen „halálra eteti” a japán koi pontyokat, miközben, ha a felvétel egészét nézzük, egyértelmű, hogy Trump csak a japán miniszterelnök példáját követi. De nem meglepő ez egy olyan csatornától, ahol már olyan is elhangzott, hogy Donald Trump „ugyanolyan pusztító ember ebben a században, mint Hitler, Sztálin vagy Mao volt a saját korában”.

Szintén közös pont a két hírforrásban, bár ezek a pozítívak közé sorolhatók, hogy nagyon ritkán ugyan, de néha beismerik azt, ha tévednek. Így például a CNN már többször is elismerte, hogy az iskolai lövöldözések gyakoriságát rendszerint eltúlozza, de abban is korrigálták korábbi álláspontjukat, hogy a CIA nem Trump kérésére, hanem még Obama elnöksége alatt hívatta vissza egyik amerikai kémüket Oroszországból.

„Bár ez utóbbiak miatt adhatnánk egy-egy képzeletbeli piros pontot a két társaságnak, a kérdés mégis felmerül: ez újságírás? Nekem nem úgy tűnik. Ez sokkal inkább csak egy unalmas, szellemtelen, kiszámítható ellenzék játéka” – zárja sorait Smith.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása