2019. május 29. 12:01 - Danube Institute

A Huawei az amerikai vállalatokon torolhatja meg a feketelistázást

huawei.jpg

Az American Chambers of Commerce in China (AmCham China), egy vezető üzleti lobbi csoport, amely a Kínában letelepedett amerikai cégek érdekképviseletét látja el, kijelentette, hogy aggodalmaik támadtak afelől, miként fog Peking reagálni a Huawei elleni, Amerika által bevezetett korlátozásosokra. A BBC News tudósítása.

Az Egyesült Államok nemrégiben hozzáadta a Huawei kommunikációs technológiai vállalatot a kereskedelmi feketelistájához (Entity List), amelyen olyan cégek szerepelnek, amelyek működését fokozottan ellenőrzik és korlátozzák nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva.

A Trump-adminisztráció a minap adta hozzá a Huawei-t a listához, ami alapján megtiltották a kínai gigacégnek, hogy kormányzati hozzájárulás nélkül technológiával kapcsolatos újításokat és információkat szerezzen meg amerikai vállalatoktól.

Tim Stratford, az AmCham China elnöke elmondta: „Miután az amerikai kormányzat feketelistára tette a Huawei-t, félő, hogy a kínai kormányzat a Kínában működő amerikai vállalatokon fogja a lépést megbosszulni”.

Az AmCham China által közölt kutatás szerint az általuk képviselt mintegy 900 cég több, mint 40 %-a fontolgatja a Kínából való áttelepülést, vagy már meg is tette azt az érezhetően növekvő vám-és adóterhek következtében.

Szemlézte: Balogh Zita

komment
süti beállítások módosítása