2019. április 25. 08:01 - Danube Institute

Az Új-IRA szélsőséges csoportja fenyegeti az írek nyugalmát

ira1.jpg

Nagyszombaton Dublinban tartott felvonulást az úgynevezett Új-IRA nevű csoporthoz köthető Saoradh szélsőséges forradalmi párt. A felvonulást az igazságügyi miniszter és a védelmi miniszter egyaránt elítélte. Az RTÉ híroldal tudósítása.

Az Új-IRA csoport az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) újraalakítását megkísérlő csoport, akik a britektől való teljes ír függetlenséget kívánják.

A Saoradh tagjai Dublin belvárosában meneteltek, Charlie Flanagan igazságügyi miniszter „rendkívül felkavarónak” minősítette az eseményt. „Biztos vagyok benne, hogy minden normális gondolkodású polgárt undorral tölt el ennek a kis számú, félkatonai egyenruhát viselő csoportnak a látványa. Különösen Lyra McKee oknyomozó újságírónő múlt csütörtöki meggyilkolása után az észak-írországi Derryben”.

„Ezek a tüntetők nem képviselik az ír állampolgárok nézeteit, akik évtizedek óta együttes erővel lépnek fel a paramilitarizmus ellen, és akiket visszataszít a felvonulás látványa” – tette hozzá Flanagan.

Az ír rendőrség megerősítette, hogy a tüntetést elmulasztották előzetesen bejelenteni. Ugyan erre nem is volt kötelezettségük az ír törvények szerint, azonban a Gardaí elmondta, hogy tudomásuk volt a felvonulásról, és megtették a megfelelő rendőri előkészületeket. Incidensre nem került sor sem a menet alatt, sem utána.

Paul Kehoe védelmi miniszter elmondta, hogy a felvonuló csoport tagjai a hivatalos ír hadsereg tagjaiként állították be magukat. A történteket „abszurdnak” nevezte, és a kormány nevében elítélte a felvonulást. Ezen kívül elítélte Ms MCKee meggyilkolását is, és elmondta, hogy senki nem akarja viszont látni azokat az időket, amikor Észak-Írországban gyakoriak voltak az ilyen történések. Az újságírónő halálával kapcsolatban letartóztattak két férfit, akik feltételezések szerint szintén az Új-IRA szervezethez kötődnek.

Szemlézte: Balogh Zita

komment
süti beállítások módosítása