2019. március 19. 08:01 - Danube Institute

Az ellenzék visszahívná a volt kanadai főügyészt – veszélyben Trudeau és a liberálisok

trudeau1_1.jpg

Kathleen Harris a Canadian Broadcast oldalán tudósít az elmúlt évek legnagyobb kanadai politikai botrányának legújabb fejleményeiről.

Az ellenzéki képviselők újabb kísérletet tettek arra, hogy visszahívják tanúskodni Jody Wilson-Raybould volt főügyészt és igazságügyminisztert (a kanadai joggyakorlatban a két tisztség nem különül el egymástól). A kibontakozó ügyben a képviselőházi igazságügyi bizottság hallgatná meg Wilson-Raybouldot. Ez nehéz politikai helyzetet teremt a liberálisok számára, hiszen ha megpróbálnák megakadályozni Wilson-Raybould újabb vallomását, azzal az a benyomást keltik, valóban van takargatnivalójuk.

A bizottság szerdán délután egy rendkívüli ülést tart a kérdésben, visszahívják-e a volt főügyészt és igazságügyminisztert az SNC-Lavalin cég körül kirobbant botrány kapcsán. A meetinget konzervatív és újdemokrata képviselők kezdeményezték, annak ellenére, hogy a liberálisok egyszer már leszavazták a Wilson-Raybound visszahívására kezdeményezett indítványt.

Pierre Poilievre konzervatív politikus szerint nagyon fontos lenne ismét meghallhatni Wilson-Raybould-t, hiszen nagymértékben eltérő vallomást tett, mint Gerald Butts, Justin Trudeau közeli barátja, egyben korábbi államtitkár. Poilievre szerint Trudeau-nak fel kellene függesztenie a főügyészre vonatkozó titoktartási kötelezettséget, hogy teljes valójában tudjon beszámolni a történtekről. „(Jody Wilson-Raybould) el akarja mondani a kanadaiaknak, mi történt. A miniszterelnöknek megvan a hatalma ahhoz, hogy ezt lehetővé tegye. Ha nem teszi, van valami takargatnivalója” – tette hozzá.

Február 27-én már történt egy meghallgatás az SNC-Lavalin ügyében, ahol Wilson-Raybould felhatalmazást kapott, hogy nyilvánosságra hozzon részleteket a kormánytisztviselőkkel folytatott beszélgetéseiről, ami a montreáli műszaki és építőipari céget illeti. A felhatalmazás viszont csak arra az időszakra vonatkozott, amikor még főügyészként és igazságügyminiszterként szolgált, a lemondását követő időszakról (amikor is veteránügyi miniszterként folytatta karrierjét) tehát nem beszélhetett.

Akkor Wilson-Raybould azt mondta, intenzív és folyamatos politikai nyomásnak volt kitéve. Wilson-Raybould elmondása szerint a politikusok azt akarták elérni, hogy az SNC-Lavalin ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást felfüggessze, és ehelyett a vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást (DPA) eszközöljön ki. Ez az eljárás az angolszász joggyakorlatban olyan eszköz, amely megengedi cégek számára, hogy elkerüljék a bűnvádi eljárás alá vonást azáltal, hogy a cég beismeri tetteit, pénzbüntetést fizet, átengedi a hatóságok számára a bevételt, ami törvényszegés keretében került a céghez, és egy meghatározott időre megfigyelés alá kerül.

Március 6-án Gerald Butts úgy tanúskodott, részéről nem történt helytelen politikai nyomásgyakorlás. Az ügy viszont egyre jobban eszkalálódik az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok miatt. Nemrég a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is kiadott egy nyilatkozatot, miszerint figyelemmel kíséri a kanadai politikai helyzetet, és aggodalomra ad okot a kormánypártot ért vád. Poilievre szerint az OECD és más elismert nemzetközi szervezetek kommentárjai azt mutatják, az ügy nagymértékben árt Kanada jó hírnevének.

A szerdai ülés lehet, hogy teljességben a nyilvánosság előtt fog zajlani, a liberális többséggel rendelkező bizottság fog szavazni erről. A konzervatívok és az újdemokraták természetesen a nyílt ülés mellett fognak szavazni. Poilievre konzervatív politikus azt ígérte, ha a liberálisok hátráltatni fogják az ügy tisztázását, minden politikai eszközt bevetnek majd a parlamentben, hogy felfedhessék az igazságot, amit a liberálisok megpróbálnak eltussolni.

Wilson-Raybould múlt héten kiadott nyilatkozata szerint hajlandó lenne további tanúvallomást tenni, hogy még több választ és felvilágosítást adhasson a történtekről. „A vallomásom nem teljes körű beszámoló volt, csak egy részletes összefoglaló” – tette hozzá.

Szemlézte: Gyarmati Emese

 

komment
süti beállítások módosítása