2019. február 04. 17:10 - Danube Institute

Brexit: az új választások kiírása mellett tart ki Corbyn

corbyn1.jpg

Az angol Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn egy glasgowi találkozón, amelyet szegénység ellenes alapítványok szerveztek, új választások kiírását szorgalmazta.

A Munkáspárt vezetője a konzervatívok kritizálása mellett felhívta a figyelmet arra, hogy Skócia legnépesebb városában rohamosan nő azok száma, akik az alapvető élelmiszereket szociális intézményrendszerek keretein belül kell beszerezniük, valamint az átlagéletkor is jelentősen csökken a városban. „A konzervatívok megszorító intézkedéseit mindenki megszenvedi, ezért a britek nem várhatnak éveket a következő általános választásig, azt azonnal meg kell tartani” − nyilatkozta Corbyn.

Corbyn kifejezte támogatását az önkéntesek felé, valamint tűrhetetlennek nevezte, hogy a világ leggazdagabb országai nem tudnak megfelelő szociális hálót biztosítani állampolgáraik számára.

A Munkáspárt által idézett statisztikai adatok szerint a gyermekek egyharmada szegénységben él, valamint az átlagéletkor a férfiaknál 74, a nőknél 79 év a korábbi 77 és 81 éves átlaghoz képest Glasgow-ban.

Mivel a Theresa May elleni bizalmatlansági szavazás kudarcba fulladt, a parlamenti képviselők egyedüli esélye az előrehozott választásokra, ha kétharmados többséggel kezdeményezik azt. 

Minderre egy skót konzervatív szóvivő így reagált: „Az előző választások eredménye egyértelműen arra mutat, hogy a Skót Konzervatívok előnye lényegesen nagyobb a Munkáspárténál, tehát a jelenlegi kormány egyedüli reális alternatívája nem más, mint a skót konzervatívok”. 

Theresa May miniszterelnök dolgát nem könnyíti meg a Brexit-válság közepén felmerülő előrehozott választások lehetősége. Az Egyesült Királyság kormányának sorsa a Brexit-tárgyalások tükrében továbbra is bizonytalan marad.

Szemlézte: Artner Gábor Péter

komment
süti beállítások módosítása