Alkotmányos válsággal fenyeget a Brexit-alku

2018. december 04. - Danube Institute

brexit_8.jpg

Az Egyesült Királyságot alkotmányos válság fenyegeti, ha Theresa May nem teszi közzé a legfőbb ügyész jelentését a Brexit-alkuról. A Munkáspárt figyelmeztette a miniszterelnököt – tudósít a BBC News.

May szerint a közzététel elmaradását az információ bizalmas volta indokolja, azonban néhány képviselő úgy gondolja, hogy a kormány nem akarja bevallani, hogy az előirányzott alku alapján az Egyesült Királyság határozatlan időre kötve maradna az EU-s vámszabályokhoz. 

A Munkáspárt arra figyelmeztette a kormányt, hogy a jogi dokumentum közzétételének elmulasztása a Contempt of Parliament felelősségre vonási alakzat elindítására adhat okot, melynek keretében a kormány tagjainak jogsértéséről egy jelentés készül, ami alapján szankciókra – akár elmozdításra – is sor kerülhet.

Sam Gyimah, a Brexit miatt november 30-án lemondott miniszter szerint „a dokumentum közzététele kulcsfontosságú a politikában való bizalom helyreállításában”.

Geoffrey Cox legfőbb ügyész egy rövidített verzió publikálását ígérte, annak ellenére, hogy számos párthoz tartozó képviselő az egész anyag közzétételét követeli.

A képviselők kifogásolják, hogy az intézkedés megszeg egy múlt hónapi Képviselőházi szavazásból fakadó kötelezettséget, mely szerint „a kormánynak kötelessége minden jogi szakvéleményt teljes terjedelmében a parlament elé terjeszteni”.

A legfőbb ügyész Képviselőházban tartandó tájékoztatását 5 napos vita követi majd a kilépési alku tervezetéről.
Sajid Javid belügyminiszter eloszlatta a találgatásokat azzal kapcsolatban, hogy a Brexit-megállapodásról szóló december 11-ére előirányzott végleges szavazás elhalasztása esedékes lenne. Megfogalmazása szerint erre „semmi esély nincs”.

Az ITV This Morning televíziós műsorában Theresa May azt kérte a képviselőktől, hogy fékezzék indulataikat, és működjenek közre a Brexit végrehajtásában. „A Parlamentnek kötelessége teljesítenie azt, amire az emberek a népszavazáson megkérték, mégpedig hogy az Egyesült Királyság hagyja el az Európai Uniót. Nekünk, politikusoknak pedig észben kell tartanunk ezt" – mondta a miniszterelnök.

Szemlézte: Balogh Zita