2018. október 16. 12:01 - Danube Institute

Ausztrália nem kér a szénipar korlátozásából

szenipar.jpg

Az ausztrál kormány az újonnan kiadott ENSZ-jelentést semmibe véve a szénalapú energiatermelés mellett tette le a voksát – adta hírül a BBC News.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) egy átfogó jelentést tett közzé. A dokumentum szerint a szélsőséges időjárási jelenségek, valamit a környezetrombolás elkerülése végett átfogó reformokra kell vállalkozniuk a világ országainak, hiszen csak közös erővel tudjuk megállítani a Föld átlaghőmérsékletének tartós emelkedését. A testület úgy látja, ahhoz, hogy a hőmérő higanyszála ne emelkedjen átlagosan másfél Celsius-fokkal, 2050-ig minden országnak ki kell vezetnie a szénalapú energiatermelést.

Habár jelenleg Kína használja fel a legtöbb szenet, és a legújabb műholdfelvételek szerint több száz széntüzelésű erőművet indított újra az ázsiai ország, Ausztrália is élen jár a nyersanyag felhasználásában. A szigetország ugyanis az áramszükségleteinek közel 60 százalékát széntüzeléssel állítja elő, ezzel a számítások szerint közel 50 ezer embernek ad munkát, és a nyersanyag az ország egyik legfontosabb exportcikkévé nőtte ki magát.

A megújuló energiaforrások felhasználását a szénlobbi hátráltatja a legjobban, a nagy cégek ugyanis abban érdekeltek, hogy a nyersanyag továbbra is vezető szerepet töltsön be a világgazdaságban. Ezért a zöldenergia hosszútávú fejlesztése helyett inkább a CCS (Carbon Capture and Storage) technológiát támogatják, ami nem megszünteti, hanem a szén-dioxid tárolásával jelentősen csökkenti az erőművek károsanyag-kibocsátását. A szakértők szerint a technológia még gyerekcipőben jár, ezért nem biztos, hogy belátható időn belül képes lesz látványosan visszaszorítani a széndioxid-kibocsátást. A CCS elterjedésével viszont elérhető, hogy a szénre továbbra is megmaradjon az a magas kereslet, ami elengedhetetlen olyan gazdaságok számára, mint az ausztrál.

Michael McCormack, Ausztrália miniszterelnök-helyettese szerint a számok magukért beszélnek: az ország nem fog meghátrálni csak azért, mert egy jelentés meg akarja mondani az ausztráloknak, hogy miként cselekedjenek.

McCormack leszögezte, Ausztrália a jövőben is mindenféleképpen hasznosítani fogja a földből kinyert nyersanyagot. Ezt az álláspontot erősítette meg később az ország környezetvédelmi minisztere is. Melissa Price új látja, az IPCC 2050-es célkitűzése eltúlzott, a fosszilis nyersanyagokat nem kivezetni kell, hanem technológiai újításokkal zöldebbé tenni.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

komment
süti beállítások módosítása