2017. május 05. 12:01 - Danube Institute

Az alapjövedelemmel kísérletezik Kanada

alapjovedelem1.jpg

Finnország, Hollandia és az Egyesült Államok példáját követve Kanada is kísérletezésbe kezd a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésére. Kathleen Wynne, Ontario tartomány miniszterelnöke a minap számolt be a projektről, amely 3 éven keresztül fog futni, tavasz végén indulna és 4 ezer ontariói lakost érintene.

A feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója a jobb- és baloldalról is kivált kritikus hangokat. A liberális tábor azon vitatkozik, hogy az alapjövedelem egy, az állampolgárok számára nagyobb szabadságot biztosító szociális halót nyújt-e, vagy lehetőséget teremt a munkáltatóknak, hogy jóval alacsonyabb fizetésért kizsákmányolják a munkaerőt.

A konzervatív optimista szemléletűek szerint az alapjövedelemmel szimplán a hagyományos közjóléti intézményeket váltaná fel egy hatékonyabb rendszer, a borúlátó oldal viszont úgy gondolja, hogy hanyagságot és nemtörődömséget fog eredményezni a bőkezűség.

A kizárólag alacsony keresettel rendelkező tesztalanyok Hamilton, Lindsay és Thunder Bay városából évente mintegy 17.000 dollár alapjövedelemhez jutnak majd hozzá. Ezen felül a párok és a fogyatékkal rendelkezők akár 24.000 dollárral, illetve 6.000 dollárral bővíthetik éves alapjövedelmüket.

Bár a kísérletben részvevők továbbra is dolgozhatnak, de minden megkeresett dollár után fél dollár levonódik az alapjövedelemből, így az eddigi fizetésük felét vihetik majd csak haza. A kedvezményezettek viszont megtarthatják eddig megállapított fogyatékossági járulékaikat, a gyermekek után járó családi pótlékot, az ingyenes fogorvosi ellátásokat és gyógyszereket.

A Bank of Montreal vezető közgazdásza, Douglas Porter szerint a tesztalanyok kevésbé lesznek motiváltak a munkára, mivel szeretnék fenntartani az alapjövedelem legkedvezőbb mértékét. A Wynne-kormány eddig nem tisztázta, hogy mi alapján ítélt meg az egyes státuszokra bizonyos összeget, csak azt nyilatkozta, hogy a projektet a jelenlegi formájában mindenféleképp tesztelni szeretnék.

Az ontariói projekt a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésről ugyanakkor nem az első Kanadában. 1979–ben Manitoba városában hasonlóan kísérleteztek az alapjövedelemmel, de a helyi egyetem szerint az eredmények nem lettek megfelelően feldolgozva.

Ontarióban a három éves futási idő alatt kutatók fogják figyelemmel kísérni az alapjövedelem egészségre, oktatásra, foglalkoztatásra, a résztvevők életére és Lindsay városában a társadalom egészére kifejtett hatásait.

A korábbi kutatások a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének kedveznek. Egy 2016-os kutatás szerint például az alapjövedelemmel rendelkezők sokkal ritkábban fogyasztanak alkoholt és drogokat. Továbbá egy 2013-as felmérés szerint az alapjövedelemmel rendelkezők 17%-kal többet dolgoztak és 38%-kal magasabb jövedelemmel rendelkeztek.

Ha a teszt során valóban beváltaná a feltétel nélküli alapjövedelem a hozzá fűződő várakozások, a projekt lejárata után, 3 év múlva, Ontario kormánya tartomány-szerte bevezethetné az új rendszert

Szemlézte: Daam Alexandra

komment
süti beállítások módosítása