2017. április 29. 08:01 - Danube Institute

Trump meghívta Erdogant a Fehér Házba

donald_trump_2_1.jpg

Donald Trump amerikai elnök szívélyes viszont ápol a török elnökkel. Nem meglepő: Trumpnak volt már biznisze Törökországban.

Népszavazást tartottak április 16-án Törökországban, ez volt a hetedik az 1923-ban létrejött Török Köztársaság történetében. Csekély fölénnyel (51,2%-kal) ugyan, de az igenek kerültek többségbe, ez azt jelenti, hogy a török politikai rendszer alapjaiban fog megváltozni: a parlamentáris köztársaság olyan elnöki rendszerré alakul, amelyben az államfő példátlan hatalommal bír – amekkorával még a „törökök atyja”, Atatürk sem rendelkezett.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump telefonon gratulált Recep Tayyip Erdoğannak a referendum eredményhez. Döntése valami nyugtalanító dologra is rámutathat: ő volt az egyetlen olyan nyugati vezető, aki kifejezte elismerését a török elnöknek, figyelmen kívül hagyva a voksolás körüli számos aggályt.

Erdoğan győzelméről úgy írt a New York Times, hogy ezzel a népszavazással a török elnök „megszilárdította autokratikus vezetését az országban”, jóllehet meglehetősen szoros volt az igenek és a nemek aránya. A referendum az Európa Tanács és az EBESZ megfigyelői szerint nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Egyes vélemények szerint, ha a szavazás megfelelt volna a tisztességes előírásoknak, valószínűleg nem ezzel a végeredménnyel zárult volna. Nem véletlen tehát, hogy csupán néhányan – többek között Oroszország, Katar, Dzsibuti, Guinea, illetve a palesztin fegyveres mozgalom, a Hamasz vezetője – gratuláltak a voksolás kimeneteléhez, továbbá Donald Trump, az egyetlen nyugati politikus volt a sorban. Ráadásul emellett az amerikai elnök meg is hívta május 16-ára és 17-ére Erdoğant a Fehér Házba. Ez lesz a két vezető első személyes találkozója.

Az amerikai elnök telefonhívása a meglehetősen vitatott törökországi szavazás eredményei mellett egy jóval nagyobb problémára is rávilágíthat: arra a mélyebb érdekkonfliktusra, amely Trump nemzetközi ingatlanüzleteit övezi. Egy washingtoni korrupcióellenes civil szervezet szerint ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés: vajon az amerikai elnök Erdoğannak szánt kijelentései összefüggésben vannak-e azzal, hogy támogatta Trump egy ingatlanját? 2012-ben az amerikai elnök lánya, Ivanka Trump egy tweetben köszönte meg Erdoğannak, hogy részt vett a Trump-tornyok megnyitóján Isztambulban.

Trumpot azonban nem csupán a török elnökhöz fűzik üzleti szálak, közeli kapcsolatban áll egy Jose Antonio nevű fülöp-szigeteki ingatlanfejlesztővel, akit a meglehetősen kétes hírű elnök, Rodrigo Duterte nevezett ki különmegbízottnak az Egyesült Államokba.

Trump törökországi és fülöp-szigeteki kapcsolatai mellett aggályok merültek fel az amerikai elnök küszöbön álló találkozójával Argentína elnökével, Mauricio Macrival. Az 1980-as években Macri és apja ugyanis ingatlanügyekbe bonyolódott Trumppal New Yorkban. Ebben az időben Trump üzlete gyorsan terjeszkedett a városban, részben azért is, hogy biztosítsa státuszát „popkulturális ikonként”. Macri jelenleg azért fog a Fehér Házba látogatni, hogy megvitassák a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat erősítését. Trump vállalatának egyébként vannak pillanatnyilag is folyamatban lévő építési projektjei az argentin fővárosban, Buenos Airesben.

A fentiek mellett Trumpot kétes szálak fűzik a volt panamai elnökhöz, Ricardo Martinellihez, aki elmenekült országából, miután bennfentes kereskedelemmel vádolták meg. Úgy hírlik, jelenleg Miamiban él, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Panama között kiadatási egyezmény van érvényben. Amellett, hogy Trump cége Panama fővárosában, Panamavárosban is rendelkezik ingatlantulajdonnal, Martinelli személyesen is meghívást kapott Trump beiktatására.

Sőt, mi több, Trump vállalatával kapcsolatban egyéb ügyek is felszínre kerültek: kik bérelhetnek helyet épületeikben? Például az apró öbölország állami tulajdonában lévő Qatar Airlines, illetve Mutaib bin Abdul Aziz Al-Szaúd szaúdi herceg egyaránt dolgozó- és lakórészleget bérel vagy birtokol Trump tulajdonában álló ingatlanokban; zavarossá téve ezzel az Egyesült Államok hivatalos viszonyát az említett országokkal.

Szemlézte: Szalai Réka

komment
süti beállítások módosítása