Mihez kezdjenek a konzervatívok a pogány, demagóg Trumppal?

2016. október 26. - Danube Institute

trump_1_1.jpg

Mennyire állt be az erős amerikai keresztény-konzervatív mozgalom Donald Trump mögé? Mihez kezd a republikánus kemény mag a kívülről érkezett különc Trumppal? „Azért szólalok fel, hogy felajánljam: megvédem a legyőzött, ütött-kopott, sok mindennek mondható, de korántsem romlott vallásos jobboldalt” − írja Ross Douthat a New York Times hasábjain.

Tovább

Új középkor felé tart Amerika?

kozepkor_1.jpg

Társadalmi, gazdaság és politikai jellemzőiben a modern kor amerikai társadalma sokban hasonlít a középkori európai társadalmakhoz. A feudális kötöttségekre jellemző hűségfogadalom a mai politikai rendszerben is sajátosan jelen van, illetve az egyetemi tudományos gondolkodás szabadsága is korlátokba ütközik, írja Victor Davis Hanson a National Review honlapján megjelent cikkében

Tovább

A technokrata elit tündökléséről és bukásáról

globalizacio_1.jpg

Rezeg a léc a globális technokrata elit alatt. Az emberek kezdenek kiábrándulni abból a hitükből, hogy az eszes, jól képzett és vezetésre felhatalmazott politikusok valóban jobbá tehetik számukra az életüket – írja Russel Ronald Reno a Catholic Heraldban megjelent cikkében.

Tovább

Szíriáról vitatkoztak az ír parlamentben

dublin_parlament.jpg

Szokatlanul éles konfliktusban találták magukat a Dáil (ír alsóház) pártjai, amikor az október 17-i héten előbb az aleppói helyzetről, majd Szíriáról és végül a teljes közel-keleti szituációról folytattak vitát.

Tovább

Meg lehet érteni Putyint?

putyin_obama_1.jpg

Ugyan teljesen érthető az oroszok elszigetelésének és a velük való konfrontációnak a gondolata, mégsem ez a legbölcsebb külpolitikai irány a következő amerikai elnök számára. Meg kell érteni Putyin gondolkodását, mivel mostanra ő határozza meg egy személyben az orosz külpolitikát. Moszkvának számos sérelme és egyben világpolitikai ambíciói vannak. „Az Egyesült Államoknak vállalnia kell a szükséges konfliktusokat és illúziók nélkül keresni a közös érdekeket, ahol lehetséges” – írja Gerald F. Hyman a National Interestben.

Tovább

Újra szóba került Skócia függetlensége

skocia.jpg

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a Skót Nemzeti Párt gyűlésén elmondta, azon dolgoznak, hogy Skócia továbbra is az egységes európai piac része maradhasson. A miniszterelnök azt ígérte, hogy egy „kemény” Brexit esetén újra szavazni fognak az ország függetlenségéről. Korábban Sturgeon szóvivője beszámolt arról, hogy a skót kormány a 2014-es referendum megismétlését tervezi. Sturgeon kijelentette, Skócia továbbra is nyitott ország akar lenni.

Tovább

Elhallgatott háború: mi folyik Jemenben?

jemen1.jpg

Az amerikai republikánus és demokrata elnökjelöltek között kíméletlen politikai csatározások zajlanak, miközben a harmadik televíziós vita és a novemberi választások közeledtével egyelőre Hillary Clinton bizonyul az esélyesebbnek. Eközben az amerikai külpolitika negatív mérlegét gyarapíthatja a jemeni polgárháborúban való részvétel, amelynek megoldása egyre nehezebbé kezd válni.

Tovább

Anarchia az Egyesült Államokban

anarchia_usa.jpg

Az iszlám terrorizmussal kapcsolatos napjainkban kialakult félelmek sokban hasonlíthatók a 20. századi anarchista válsághoz. Az Egyesült Államokba történő bevándorlás faji, etnikai és politikai alapú korlátozásának régre visszanyúló tradíciói vannak, így Donald J. Trump republikánus elnökjelölt muszlim bevándorlást korlátozó elképzelései nem állnak távol az amerikai politikai gondolkodástól, írja Katrina Gulliver. A The American Conservative honlapján megjelent írásában sorra veszi az anarchizmus amerikai történetét.

Tovább

Amikor álszent a britek külpolitikája

boris_johnson_1_1.jpg

„Boris Johnson külügyminiszterként a brit parlament alsóházában elmondott beszédében jogosan ítélte el Oroszország aleppói bombázását. Ezzel azonban fel is fedte az Egyesült Királyság hipokrita Közel-Kelet politikáját” – írja az Independentnek írt véleménycikkében Andrew Smith.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu