Danube Institute Internship Programme ⁄ Ösztöndíj

2018. január 16. - Danube Institute

danube_internship.jpg

The Danube Institute is inviting applications for its four-month internship programme starting in February 2018.

The Danube Institute internship gives the interns the chance to deepen their understanding of international events and trends, and develop their critical/editorial thinking.

The activities involve providing, after initial training and under continuing guidance, edited current affairs content from the English-speaking world media for the DI website, and supporting the Institute in managing its conferences and other events.

We provide a modest stipend.

Requirements: interest in and general familiarity with international current affairs; a willingness to support the Institute's aims; upper intermediate level English, native level Hungarian.

Applicants must have student status (with valid documents) during their internship.

To apply, please send us your CV and cover letter (with a personal introduction with your subjective thoughts and aims) in English, and a 350-word reasoning in Hungarian on one of the following subjects:

- How do you evaluate the first year of the Trump presidency?

or

- What would be the best possible future for the European Union or Europe itself?

 

Application deadline: 26 January 2018.

Application address: info at danubeinstitute.hu

Kellene egy második Brexit-népszavazás?

nigel_farage_ukip.jpg

A volt UKIP-vezér, EU-szkeptikus Nigel Farage egy újabb népszavazás kiírását sürgeti annak érdekében, hogy megerősítsék a kilépéspártiak pozícióját. A Brexit-kampány prominens alakja aggodalmait fejezte ki a tárgyalások alakulásával kapcsolatban.

Tovább

Ha jönne a rakéta

raketa.jpg

Nehéz elképzelni szörnyűbb ami reggelt, mint amikor az ember egy kormányzat által kiküldött üzenettel találja szemben magát, mely egy közelgő ballisztikus rakétacsapásra figyelmeztet. Pedig pontosan ez történt másfél millió emberrel Hawaii szigetén szombat reggel – írja Ian Bogost a The Atlantic magazin cikkében.

Tovább

Trump a só, a konzervativizmus a leves

donald_trump_4.jpg

Donald Trump elnökké választása után sokak szerint 2017-ben érkezett el az amerikai konzervativizmus végnapja, hiszen maga az elnök is elhatárolta magát és pártját is az ideológiától: „A pártunk neve Republikánus Párt, nem Konzervatív Párt”. Mi vette át – ha valóban átvette valami – a konzervativizmus helyét? Létezik-e filozófiai megalapozása a trumpizmusnak, vagy az új irány talán nem is ennyire összetett? Ezekre, és hasonló kérdésekre keresi a választ Ben Shapiro konzervatív publicista a National Review hasábjain.

Tovább

Ausztrália a félkarú rabló szorításában

szerencsejatek.png

Az ausztrál lakosság 2017-ben összesen 24 milliárd ausztrál dollárt, azaz több mint 4,863 milliárd (négyezer-nyolcszázhatvanhárom milliárd) forintnak megfelelő összeget költött különböző szerencsejátékokra, melynek több mint a fele a félkarú rablóként ismert pókergépekben kötött ki – számol be a BBC.

Tovább

Itt a szexuális ellenforradalom?

szexualitas.png

Gyökeres változás előtt állunk a szexhez való hozzáállásban, nevezhetjük akár szexuális ellenforradalomnak is – írja Douglas Murray a Spectatorben. Míg a hatvanas években a szexről való diskurzus felszabadulását, a gátak lebomlását ünnepelték, addig ma ez a szabadság félelembe kezd átcsapni. Félelem attól, hogy az eddigi kötetlen párkeresést egy büntetőjogi aknamező válthatja fel – fogalmazza meg aggodalmait a szerző. Ki tudja, engedélyezve lesz-e a szex a végén?

Tovább

Új konfliktus jöhet az Európai Unión belül

europa_valsag.jpg

Az egyre népszerűbb szélsőjobboldali pártok nem számítanak újdonságnak Európában, azonban egyre nagyobb a szakadék Brüsszel és néhány tagállam között az Oroszországgal szembeni szankciók megítélése terén. Antonia Colibasanu Geopolitical Futures-ben megjelent cikke szerint erre az egyik legjobb példa Ausztria.

Tovább

London is megregulázná a tech óriásokat

fb.jpg

Adóbüntetéseket kellene kiszabni azon internetes vállalatokkal szemben, amik nem hajlandóak komolyan felvenni a terroristákkal a harcot – mondta az Egyesült Királyság biztonságáért felelős miniszter, Ben Wallace a BBC szerint.

Tovább

Ki fogja kormányozni Észak-Írországot?

eszakir.jpg

Parázs vita alakult ki a két szemben álló északír párt – a Sinn Féin és a DUP – között Észak-Írország kormányzásával kapcsolatban – írja az Irish Independent. A Brexit-folyamat tárgyalásai a korábban is jelen levő feszültségeket csak tovább fűtötte a felek között. A hír az Irish Independent oldalán jelent meg.

Tovább

Miért népszerű Kanada?

kanada11.jpg

A hetvenes-nyolcvanas években az Egyesült Államokba látogató kanadai családok könnyen érezhették magukat az amerikaiak szegény unokatestvéreinek. A hidegháború alatti Amerikát a dinamikus fejlődő infrastruktúra és pezsgő városi élet jellemezte, ami alsóbbrendűségi érzéssel tölthette meg a repülőkről leszálló utazók szívét. De miért népszerű most Kanada? Ezt fejtegeti a The Atlantic oldalán Jonathan Kay kanadai újságíró.

Tovább

Matt Damon a felháborodók új áldozata

damon.jpg

Matt Damon amerikai színész, aki több aktuális társadalmi, vagy politikai problémával kapcsolatban fejezte ki a véleményét az utóbbi időben, nemrég a #MeToo jelenséget kommentálta: úgy gondolja, hogy a feltételezett elkövetők kiüldözése a teljes filmiparból a „botrány” avagy „felháborodás kultúráját” jelentik. Kommentjei után a világhálón és a sajtóban is nekiestek a színésznek, és gyakorlatilag felemésztette az általa kritizált botránykultúra. Az esetet elemzi a Spectator szerzője, Brendan O’Neill.

Tovább

Miért gázoltak Melbourne-ben?

gazolas.jpg

A rendőrség nem talált kapcsolatot a december 21-i autós gázolás elkövetője és bármilyen szélsőséges csoport között. Malcolm Turnbull, ausztrál miniszterelnök szerint a gázolás „megdöbbentő bűncselekménynek” minősül, azonban szerinte feltételezhető, hogy „elszigetelt esetről van szó” – számol be a BBC.

Tovább

Új antiszemitizmus terjed Svédországban

bojkott1.jpg

Az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt a svédországi zsidó lakosság elleni támadások száma, ráadásul ezek az atrocitások egyre erőszakosabbak is: Göteborgban Molotov-koktélokkal dobálták meg a helyi zsinagógát egy Hanuka-ünnepség alatt, Malmöben pedig gyújtóbombákat helyeztek el egy zsidó imaház mellett.

Tovább

Amerikai-orosz együttműködés a terror ellen

kazany.jpg

A CIA által gyűjtött információk segítségével az orosz belbiztonsági szervek sikeresen akadályoztak meg a minap egy szentpétervári terrortámadást, ami a Kazán-katedrálist, és több másik helyszínt érintett volna a városban – számol be a BBC. Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke telefonon köszönte meg Donald Trump amerikai elnök segítségét.

Tovább

Vége az európai harmónia korszakának

eu_foderalizmus_1.jpg

Az EU kétfrontos háborút vív a túlélés érdekében – írja George Friedman, a Geopolitical Futures szerzője. Az Unió szerinte egyszerűen képtelen szembenézni azzal, hogy Európa egy különböző országok alkotta kontinens, amit nem lehet egységesíteni.

Tovább

Látszatreformok a kanadai légierőnél

kanada1.jpg

A Trudeau-kormány végre hivatalosan is bejelentette a légierő kiöregedő CF-18-as vadászbombázóinak „ideiglenes” lecserélését. A korosodó gépek helyett kevésbé idős, de használt ausztrál F-18-as gépeket vásároltak. David Krayden (CBC) szerint a liberális zsenialitása – főleg ha a védelmi kérdésekről van szó – újra megmutatkozik.

Tovább

Mi lesz Írországgal a Brexit után?

utelagazas.jpg

Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben bejelentette, hogy sikerült megállapodni az Európai Unióval, melynek értelmében nem lehet határellenőrzés az északír-ír határon, bármilyen megállapodás szülessen is a Brexit-tárgyalások következő szakaszán.

Tovább

Karácsonyi tűzszünet jön a Brexit-vitában?

brexit_8.jpg

Az 1914-es karácsonyi fegyvernyugváshoz hasonló tűzszünetre szólította fel a canterbury-i érsek az egyre inkább elmérgesedő Brexit-vita két oldalát (maradók és távozók). Erre reagálva a BBC mindkét kampány egykori vezéralakjaival próbált tűzszünetet köttetni.

Tovább

Pénz- és időpazarlás az egyetem?

egyetem.jpg

Bryan Caplan az Atlanticba írt cikket arról: szerinte az amerikai fiatalok többsége nem hoz ki eleget az egyetemen eltöltött idejéből, ezzel lényegében feleslegessé téve azt. A közgazdász szerző utóbbi 40 évét iskolában töltötte − vagy diákként, vagy tanárként − ennek ellenére, vagy éppen ezért úgy érzi, hogy az egyetem „hatalmas pénz- és időpazarlás”.

Tovább

Nem várható békés megoldás a szíriai polgárháborúban

aszad.jpg

Daniel R. DePetris továbbra sem lát esélyt a szíriai polgárháború békés rendezésére, annak ellenére, hogy az Aszad-rezsim és az ellenzék képviselői már nyolcadik alkalommal találkoztak Genfben. „Sajnos nem sok dologról lehet beszélni; mindkét oldal annyira ragaszkodik a követeléseihez és az álláspontjához, hogy a Szíria jövőjével kapcsolatos enyhe kompromisszum is elérhetetlennek tűnik”.

Tovább

Kalifornia lángokban áll

kalifornia_1.jpg

Több futótűz söpört végig múlt héten Kaliforniában, az Egyesült Államokban, a területen általánossá váló szélsőségesen alacsony páratartalom és a magas talajszárazság következményeként. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója szerint számítani kell arra, hogy a futótüzek általánossá válnak az államban, számol be a BBC.

Tovább