Lövöldözés volt egy floridai iskolában

2018. február 21. - Danube Institute

florida.jpg

A 17 halálos áldozattal járó floridai iskolai lövöldözés elkövetője a gimnázium egy volt diákja, a 19 éves Nikolas Cruz. Az áldozatok között diákok és tanárok is vannak, továbbá 14 sebesültet szállítottak kórházba.

Tovább

Krokodil Dundee Ausztrália régi-új arca

dundee.jpg

Krokodil Dundee-t állítja Ausztrália nagyívű országimázs-kampányának középpontjába, amivel kifejezetten az amerikai társadalmat célozza. A BBC azt mutatta be, hogy miért építenek az ausztrálok egy ’80-as évekbeli karakterre 2018-ban.

Tovább

Eltűnnek a Nyugat eredeti értékei

amerika.jpg

„Kell Amerikának egy olyan katonai szövetség tagjának lennie, am nagyobb eséllyel provokál ki egy orosz-amerikai háborút, mint hogy megelőzzön egyet?” – ezt a kérdést feszegeti cikkében William S. Smith, egyetemi kutató a The American Conservative oldalán.

Tovább

Az SPD Merkelnek köszönheti a jövőjét

scholz.jpg

Németországban több hónapnyi várakozás után a célegyenesbe érkeztek a német koalíciós tárgyalások a CDU-CSU szövetség és a szociáldemokraták között. Azzal pedig, hogy az SPD a pénzügyminisztériumot is magáénak tudhatja, a balközép párt új lendületet kaphat a következő parlamenti ciklus során.

Tovább

Az orosz elnökválasztás és a szégyen csendje

putyin_3.jpg

Vlagyimir Putyin irányított demokráciája miatt fogja megnyerni a márciusi orosz elnökválasztást. Ha ugyanez a választási manipuláció Iránban vagy Zimbabwében történne, a Nyugat felháborodása borítékolható volna. „Míg Putyin ellopja az orosz választást, a vezetőink szégyenteljes csendben maradnak” – ezzel a címmel jelent meg Simon Tisdall publicisztikája a közelgő orosz elnökválasztás témájában.

Tovább

Brexit: nem világos a brit álláspont az északír határ ügyében

irorszag_3.jpg

Az ír kormány szerint egyre gyorsabban fogy az Európai Unió türelme az Egyesült Királysággal szemben, mivel nem minden területen egyértelmű a brit kormány álláspontja a Brexit-tárgyalásokban, ez pedig az Írország és az Egyesült Királyság közötti határmegállapodás kimenetelét is befolyásolhatja.

Tovább

Trudeau: Kanada joggal aggódik a NAFTA-tárgyalások miatt

trudeau_4.jpg

A kanadai kormányfő szerint országa jogosan tart a NAFTA-tárgyalások kimenetele miatt, emellett pedig az egyezményből való kilépést sem zárta ki, ha az Egyesült Államok ajánlata kedvezőtlen lesz Kanada számára.

Tovább

Segítheti a tudomány az életpárti mozgalmat?

elet.jpg

„A tudomány az életpárti mozgalmat lendíti előre” címmel írt Emma Green az Atlantic oldalán. A cikk az amerikai társadalom egyik legmegosztóbb kérdését, az abortuszt és annak a tudománnyal való kapcsolatát feszegeti, figyelembe véve mindkét oldal fő szakmai képviselőinek megnyilvánulásait, friss tudományos kutatásokat és a különböző politikai csoportok motivációit.

Tovább

Lezárul végre Macedónia névvitája?

skopje.jpg

Egy 27 éve tartó vita oldható meg egy melléknév beillesztésével és egy repülőtér nevének megváltoztatásával. Legalábbis ebben reménykednek a görög és macedón vezetők” – írja cikkében Ya Smeeh Sehran, a The Atlantic magazin szerzője.

Tovább

Mit gondol a magyarságról egy itt dolgozó külföldi tanár?

budapest_kep.jpg

Vajon a nyelv elárul valamiféle mély, belső igazságot a beszélőjéről? A magyarok legalábbis így vélik.” A nyelvük – mely elragadóan bizarr és elképzelhetetlenül idegesítő – magányos kívülálló az indo-európai nyelvek között Közép-Kelet-Európában – állapítja meg Will Collins, a The American Conservative-ban megjelent cikk szerzője.

Tovább

Facebook-mentes életmódot sürget egy új-zélandi gimnázium

ujzelandd.jpg

Új-Zélandon mai szemmel nézve radikális módszerrel szállna szembe egy iskola az egyre gyarapodó online zaklatások ellen. Az aucklandi Kowhai Intermediate arra kéri diákjait, hogy az ott töltött két évük alatt minden szálat vágjanak el, ami a közösségi médiához köti őket.

Tovább

Új lengyel törvény: veszélyben az őszinte múltértelmezés

lengyelizrael.jpg

Minden történelemértelmezést, amely feketén-fehéren kijelenti, kik voltak a jók és a rosszak egy történelmi helyzetben, eleve távolságtartással érdemes kezelni. Márpedig épp egy ilyen törvényt fogadott el január végén a lengyel szejm: három év börtönnel jár, ha valaki „aki nyilvánosan és a tényekkel ellentétben a lengyel nemzetnek vagy a lengyel államnak felelősséget vagy részfelelősséget tulajdonít a III. Német Birodalom által elkövetett bűncselekményekért.” A The Atlantic cikke.

Tovább

Kicsoda valójában Macron?

trump_macron.jpg

Emmanuel Macron sorra nyűgözi le a külföldieket, amióta megválasztották a Francia Köztársaság legfiatalabb köztársasági elnökének – írja a The Atlanticban megjelent cikkében Pascal-Emmanuel Gobry, francia elemző. Semmiféle választási tapasztalattal nem rendelkezve robbant be két évvel ezelőtt a francia politikába, elsöpörve minden ellenfelét. Természetes, hogy az emberek kíváncsiak rá.

Tovább

Danube Institute Internship Programme ⁄ Ösztöndíj

danube_internship.jpg

The Danube Institute is inviting applications for its four-month internship programme starting in February 2018.

The Danube Institute internship gives the interns the chance to deepen their understanding of international events and trends, and develop their critical/editorial thinking.

The activities involve providing, after initial training and under continuing guidance, edited current affairs content from the English-speaking world media for the DI website, and supporting the Institute in managing its conferences and other events.

We provide a modest stipend.

Requirements: interest in and general familiarity with international current affairs; a willingness to support the Institute's aims; upper intermediate level English, native level Hungarian.

Applicants must have student status (with valid documents) during their internship.

To apply, please send us your CV and cover letter (with a personal introduction with your subjective thoughts and aims) in English, and a 350-word reasoning in Hungarian on one of the following subjects:

- How do you evaluate the first year of the Trump presidency?

or

- What would be the best possible future for the European Union or Europe itself?

 

Application deadline: 26 January 2018.

Application address: info at danubeinstitute.hu

Kellene egy második Brexit-népszavazás?

nigel_farage_ukip.jpg

A volt UKIP-vezér, EU-szkeptikus Nigel Farage egy újabb népszavazás kiírását sürgeti annak érdekében, hogy megerősítsék a kilépéspártiak pozícióját. A Brexit-kampány prominens alakja aggodalmait fejezte ki a tárgyalások alakulásával kapcsolatban.

Tovább

Ha jönne a rakéta

raketa.jpg

Nehéz elképzelni szörnyűbb ami reggelt, mint amikor az ember egy kormányzat által kiküldött üzenettel találja szemben magát, mely egy közelgő ballisztikus rakétacsapásra figyelmeztet. Pedig pontosan ez történt másfél millió emberrel Hawaii szigetén szombat reggel – írja Ian Bogost a The Atlantic magazin cikkében.

Tovább

Trump a só, a konzervativizmus a leves

donald_trump_4.jpg

Donald Trump elnökké választása után sokak szerint 2017-ben érkezett el az amerikai konzervativizmus végnapja, hiszen maga az elnök is elhatárolta magát és pártját is az ideológiától: „A pártunk neve Republikánus Párt, nem Konzervatív Párt”. Mi vette át – ha valóban átvette valami – a konzervativizmus helyét? Létezik-e filozófiai megalapozása a trumpizmusnak, vagy az új irány talán nem is ennyire összetett? Ezekre, és hasonló kérdésekre keresi a választ Ben Shapiro konzervatív publicista a National Review hasábjain.

Tovább

Ausztrália a félkarú rabló szorításában

szerencsejatek.png

Az ausztrál lakosság 2017-ben összesen 24 milliárd ausztrál dollárt, azaz több mint 4,863 milliárd (négyezer-nyolcszázhatvanhárom milliárd) forintnak megfelelő összeget költött különböző szerencsejátékokra, melynek több mint a fele a félkarú rablóként ismert pókergépekben kötött ki – számol be a BBC.

Tovább

Itt a szexuális ellenforradalom?

szexualitas.png

Gyökeres változás előtt állunk a szexhez való hozzáállásban, nevezhetjük akár szexuális ellenforradalomnak is – írja Douglas Murray a Spectatorben. Míg a hatvanas években a szexről való diskurzus felszabadulását, a gátak lebomlását ünnepelték, addig ma ez a szabadság félelembe kezd átcsapni. Félelem attól, hogy az eddigi kötetlen párkeresést egy büntetőjogi aknamező válthatja fel – fogalmazza meg aggodalmait a szerző. Ki tudja, engedélyezve lesz-e a szex a végén?

Tovább

Új konfliktus jöhet az Európai Unión belül

europa_valsag.jpg

Az egyre népszerűbb szélsőjobboldali pártok nem számítanak újdonságnak Európában, azonban egyre nagyobb a szakadék Brüsszel és néhány tagállam között az Oroszországgal szembeni szankciók megítélése terén. Antonia Colibasanu Geopolitical Futures-ben megjelent cikke szerint erre az egyik legjobb példa Ausztria.

Tovább