A francia vidék alkonya

2017. március 23. - Danube Institute

albi.jpg

„La France profonde” – ezzel a kifejezéssel írják le a franciák azt a mélyről jövő nemzetképet, ami a vidéki Franciaországot, a Párizstól távol eső francia kisvárosokat és falvakat jellemzi. Rod Dreher szerint a hagyományos, történelmi városok fennmaradására nagy kihívást jelentenek a globalizáció és a gazdasági változások, illetve napjaink politikai környezete is.

Tovább

Teljesen kettévált Amerika

amerika_valasztas_terkep.jpg

Megyék, ahol az egyik jelölt több mint 20 százalékos fölénnyel győzött a másik fölött (vörös: republikánus; kék: demokrata győzelem)

 

A 2016–os, Donald Trump győzelmét hozó elnökválasztás összességében az egyik legszorosabb volt az Egyesült Államok történetében. Ám a választókerületeket egyenként vizsgálva ez az állítás már nem állja meg a helyét, hívja fel a figyelmet David Wasserman az amerikai választásokat elemző neves intézet, a FiveThirtyEight oldalán megjelent cikkében.

Tovább

Európa felbomlani látszik

europa_valsag.jpg

Aki ismeri Európa történetét tudja, hogy a kontinens esetenként beleesik a populista erők csapdájába. Európa küzdelme az illiberális érzületek ellen valószínűleg akkor is fennállna, ha Oroszország nem avatkozna be a nyugati államok ügyeibe. „Viszont az biztos, hogy Európa csak akkor egységes, szabad és békés, ha a revizionista, harcias moszkvai rezsim nincs jelen az európai kontinensen” – írja a Politicóban megjelent cikkében James Kirchick.

Tovább

Lóhere oldja az ír-amerikai feszültséget

lohere.jpg

Az ír nemzeti ünnep, Szent Patrik nap előestéjén fogadta Enda Kenny ír kormányfőt Donald Trump amerikai elnök. Hagyomány, hogy ilyentájt találkozik Washingtonban a két ország mindenkori vezetője. A posztot aktuálisan betöltő politikusok között számos kérdésben ellentét húzódik – a találkozón mégis a hosszú időre visszanyúló ír-amerikai kötélékek fontosságát hangsúlyozták.

Tovább

Vége lehet az ausztrál kétpártrendszernek?

ausztralia_partok.jpg

Az ausztrál szavazók egyre inkább kezdenek kiábrándulni az ország politikáját régóta meghatározó Munkáspárt és a liberális–konzervatív erőket tömörítő koalíció kettős uralmából. Kérdés, hogy milyen messze van a kétpártrendszer vége, és tudnak–e alkalmazkodni az új körülményekhez a hagyományos pártok. Damien Murphy erre keresi a választ a Sydney Morning Herald cikkében.

Tovább

Elbukhat az újabb skót függetlenedés

skoxit.jpg

Gyenge lábakon áll Nicola Sturgeon skót vezető függetlenedési kísérlete. Egy újabb függetlenségi népszavazás kiírása egyaránt elutasításba ütközött a brit kormány és az európai államok részéről, továbbá a skót lakosság is meglehetősen kritikus szemmel tekint ezen törekvésekre.

Tovább

Egészségügy: a demokratákkal is kooperálnia kell Trumpnak

trump_eu.jpg

Az Egyesült Államokban az egészségbiztosítás rendszere már a Barack Obama adminisztrációja alatt született Obamacare esetében is sok kritikát kapott. Donald Trump és a republikánusok az Obamacare-t kívánják helyettesíteni az American Health Care Act-tel, találó nevén Trumpcare-rel. A rendszer megreformálásában a Szenátus tehet – és valószínűleg tesz is – keresztbe. A beutazási tilalom óta a legfontosabb amerikai belpolitikai kérdésről Chris Deaton, Michael Warren és Rich Lowry fejtik ki meglátásaikat.

Tovább

A Brexit felerősíti a skót nemzeti törekvéseket

brexit_8.jpg

Múlt év júniusában az Egyesült Királyság polgárainak majdnem 52%-a adta le voksát az Európai Unióból való kilépés mellett. Az eredmény viszont megosztotta az országot. Az angolok többsége válna az Uniótól, míg a skótok és írek inkább folytatnák a megkezdett európai utat. A népszavazás eredménye „előre jelezhet egy újabb skót kiválási kísérletet” – írja Stewart M. Patrick a Newsweekben megjelent cikkében.

Tovább

Kanada orosz befolyásolási kísérletektől tart

kanada_oroszorszag.jpg

Az Egyesült Államok és Európa után Kanada lehet az Oroszország destabilizációs próbálkozásainak következő célpontja − figyelmeztetett Kanada külügyminisztere. Chrystia Freeland felhívta a figyelmet az orosz dezinformáció veszélyeire, amit saját bőrén is megtapasztalhatott: Moszkva-párti weboldalakon nagyapját náci kollaboránsnak titulálták.

Tovább

Mit lehet kezdeni Észak-Koreával?

eszak_korea.jpg

Az amerikai kormány szankciói hatástalanok, és a katonai beavatkozás sem lehet opció. A Trump–adminisztrációnak így nincs más választása, mint tárgyalásokat kezdeményezni az izolált kommunista diktatúrával – írja Patrick Lawrence a The Nation–ben megjelent terjedelmes publicisztikájában.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu