Mire jó a demokrácia?

2018. május 29. - Danube Institute

razak.jpg

Lehet, hogy elsőre a címbeli kérdés egyértelműnek tűnhet. Mégis, a demokrácia végcélját érintő véleménykülönbségek megerősödtek nyugaton, beleértve a legrégebbi, legfejlettebb demokráciákat is. A véleménykülönbségek közé tartozik a kérdés, hogy a demokrácia önmaga végzete-e, vagy valami nagyobb dolog kezdete – kezdi gondolatmenetét Shadi Hamid a The Atlantic oldalán írt cikkében.

Tovább

Miért alakulnak ki a politikai szekértáborok?

demokrata_republikanus.jpg

Egyre növekszik az Egyesült Államokban azoknak a száma, akik szerint a másik pártra szavazók nem csak meg vannak vezetve, de egyenesen rosszindulatúak. Mi vezetett odáig, hogy ma már a „megvetés kultúráját” éljük a közbeszédünkben? David Blankehorn szerint legalább 14 okot találhatunk, ezeket szemlézzük a The American Interest oldaláról.

Tovább

Visszaüthet Trumpra a ZTE gigabüntetése

donald_trump_3.jpg

Donald Trump bejelentette, hogy felfüggesztené a kínai ZTE technológiai vállalatot megbénító exporttilalmat, és helyette egy 1,3 milliárd dolláros büntetés kiszabását javasolja – adja hírül a BBC.

A ZTE azóta került középpontba, hogy a nemzetbiztonsági kockázat merült fel a cég kapcsán, az észak-koreai és iráni szankciók megsértése és a helyzete rendezésének elmulasztása miatt. A jelenlegi rendelkezés azonban, amely megtiltja a ZTE felé való exportot, a vele kapcsolatban álló amerikai cégeket is sújtja.

A kérdés igen nagy visszhangot váltott ki az Államokon belül, és mindkét oldalról érték támadások az elnököt.

Demokrata megszólalók szerint a nemzetbiztonsági szempontokat gazdaságiakért feladni a Trump-adminisztráció meghátrálását jelenti, és Trump azon fáradozik, hogy kínai munkahelyeket védjen meg. A szenátus bankbizottsága egyhangúan ellene szavazott a szankció egyoldalú megváltoztatásának, és a Kongresszus is a tilalom változtatásának blokkolásán dolgozik.

Trump kedden reagált a kritikákra: „akik azon jajonganak, hogy az elnök túl könnyedre vette, üzenem, hogy éppen ez az elnökség zárta ezt rövidre”.

Mintegy 80 ezer amerikait foglalkoztatnak azok a cégek, amelyek tevékenysége veszélybe került az exporttilalom miatt. Az egyezetések jelenleg is folyamatban vannak, a Kínával zajló széleskörű gazdasági tárgyalássorozat részeként.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

Trump, Irán és az amerikai külpolitika

donald_trump_5.jpg

Amerika kilépése az iráni atommegállapodásból és az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése egyértelmű jele annak, hogy formálódik Trump külpolitikája: az adminisztráció nem mondott le az Egyesült Államok globális befolyásáról, sőt, a közel-keleti politikai jelenlét növelésével kívánja erősíteni azt – írja Walter Russell Mead a Wall Street Journal-ben megjelent véleménycikkében.

Tovább

Ideje szembenézni Marx horrorisztikus örökségével

marxizmus.jpg

Itt az ideje, hogy Karl Marx nyugati csodálói szembenézzenek azzal a horrorral, amelyet Marx politikai öröksége hagyott a világra – írja Russell A. Berman a Politico európai kiadásában megjelent véleménycikkében.

Tovább

Növekszik az intolerancia Nagy-Britanniában

nagy_britannia_1.jpg

Az Egyesült Nemzetek antirasszizmusért felelős jelentéstevője szerint részben a Brexit-kampány, részben pedig brit kormányzati gyakorlatok, köztük a Windrush-botrány is hozzájárult a rasszizmus növekedéséhez az Egyesült Királyság lakosságának körében – írja a brit Guardian.

Tovább

Hallgathatna Jordan Petersonra a Republikánus Párt

jordan_peterson.jpg

A Republikánus Pártnak ideje összeszednie magát és végre professzionális segítséghez fordulnia. Talán konzultálniuk kellene Dr. Jordan Petersonnal – írja a Reason.com-on megjelent cikkében A. Barton Hinkle.

Tovább

Korlátozza a külföldről érkező hirdetéseket a Facebook

fb3.jpg

A Facebook le fog letilt minden külső országból támogatott hirdetést Írországban az abortuszról tartott népszavazás idejére. Írországban bejegyzett szervezetek továbbra is szabadon hirdethetnek.

Tovább

Mi lesz az iráni atomalku felmondása után?

iran_atom.jpg

A héják győzedelmeskedni látszanak a Fehér Házban, miután John Bolton került a nemzetbiztonsági tanácsadói és Mike Pompeo a külügyminiszteri székbe – írja a The Atlantic oldalán megjelent cikkében Philip Gordon.

Tovább

Lehetséges az értelmes vita a fegyverkorlátozásról?

fegyverkontroll.jpg

Nincs tiltva a fegyveres erőszak tanulmányozása. De nem szabadna engedni a fegyverkontroll képviselőinek, hogy a fegyverekből közegészségügyi problémát kreáljanak – írja Dan McLaughlin a National Review oldalán.

Tovább

Amerika nélkül is működik a szabadkereskedelem

szabadkereskedelem.jpg

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Mexikó és az Európai Unió, ezzel pedig megmutatták, hogy a világ képes akár az Egyesült Államok nélkül is tovább építeni a globális szabadkereskedelmet – írja a Wall Street Journal szerkesztőségi vezércikkében.

Tovább

Csúszhat a Brexit, ha a britek nem tesznek engedményeket

brexit_nagy.jpg

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexitért felelős főtárgyalója szerint akár évekkel is elcsúszhat az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése, ha a brit kormány nem lesz hajlandó bizonyos engedményeket tenni – írja a brit Express.

Tovább

Mexikó-USA csörte a NAFTA-tárgyalásokon

mexiko.jpg

Donald Trump amerikai elnök szerint az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményről (NAFTA) szóló tárgyalások hamar megoldásra juthatnak, Kanada pedig előrelépést lát az új autóipari szabályozás kialakításában – és ez jelentheti a 24 éves szerződés megújításának kulcskérdését.

Tovább

A Nyugat csodájáról

nyugat_3.jpg

Az anyagi nyomor az embernek természetes volt a történelem során. Ez egyik napról a másikra megváltozott. Hogy mi történt? Egy másik világra találtunk. Ne veszélyeztesd a liberális-demokratikus kapitalizmus csodáját – írja Jonah Goldberg új művében, A nyugat öngyilkossága című könyvben, amelynek esszérészletét olvashatjuk a National Review oldalán.

Tovább

Csak mítosz lenne a véleménybuborék?

visszhang.jpg

Az internet világa segít változatosabb véleményekkel találkozni – mutatnak rá új kutatások, amelyek szerint az közösségimédia-használók a közhiedelemmel ellentétben mégsem élnek véleménybuborékban. De ha ez így van, mi okozza a társadalmak egyre erősödő politikai megosztottságát? – teszi fel a kérdést David Robson a BBC Future oldalán.

Tovább