Trump vs Clinton: kapitalizmus vs kommunizmus?

2016. szeptember 27. - Danube Institute

trump_clinton_1.jpg

Hillary Clinton és a Demokrata Párt gazdaságpolitikáját vizsgálja Ralph Benko a Spectatorben megjelent cikkében. Habár Hillary Clintont nem tartja kommunistának, úgy gondolja, az általa képviselt progresszivista irány a társadalmi igazságosságot gyakran a szabadság elé helyezi. A hitelezés jegybank általi felügyeletét, a progresszív adórendszert és a halálozási adót a Kommunista kiáltvány követeléseivel egybecsengőnek tartja Benko.

Tovább

Jön a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezmény

ceta.jpg

Belátható időn belül létrejöhet Kanada és az Európai Unió között az a szabadkereskedelmi egyezmény (CETA), melyről már közel öt éve folynak a tárgyalások. Az Unió tagállamainak külgazdasági és kereskedelmi minisztereinek pénteki pozsonyi találkozója után Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos úgy nyilatkozott, a két ország közötti kereskedelmi egyezményt nem lehet újratárgyalni, „a CETA készen van”.

Tovább

Az idióta elit a modernitás terméke

ertelmisegi.jpg

Világszerte lázadnak annak az elitnek a zárt köre ellen, akik nem értik igazán a többséget, mégis bele akarnak szólni az életükbe. A tudományos és politikai szféra elhiteltelenedett tagjait elzárkózó, szűk látókörű, félművelt, mély megértésre és komplex gondolkodásra képtelen, idióta entellektüellekként jellemzi a Mediumban megjelent szatirikus írásában Nassim Nicholas Taleb.

Tovább

Van fogalma Donald Trumpnak a Közel-Keletről?

donald_trump_2_1.jpg

A Republikánus Párt elnökjelöltjének, Donald Trumpnak eddigi szereplései − a Közel-Kelet politikájáról alkotott téves feltételezései és muszlimellenes retorikája − alapján bátran kimondhatjuk, hogy indulhatna a terrorista szervezetek által hőn áhított tökéletes ellenségkép szerepéért − írja Max Boot a Foreign Policy-ben.

Tovább

Szigorú és sikeres Ausztrália menekültpolitikája

ausztralia_migracio_1.jpg

Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke Tony Albott korábbi kormányfő ígéretes, azonban megvalósulatlan menekültpolitikájának újraélesztéséről beszélt az ENSZ szeptember 19-én megrendezett, menekültekkel és migránsokkal foglalkozó csúcstalálkozóján.

Tovább

Politikai válság felé tart Németország

nemetorszag_valsag.jpg

A Berlinben tartott tartományi választásokon az establishment pártok, habár a legtöbb szavazatot szerezték, azok birtokában mégsem képesek többségi kabinet alakításával ellenzékbe küldeni a mögöttük nem sokkal végző baloldali, illetve menekültellenes pártokat. A választási eredmények a világgazdaság már Németországban érzékelhető strukturális változásait, egy gyengülő nemzetközi pénzügyi rendszer estleges újbóli összeomlását jelezhetik, írja George Friedman a Geopolitical Futures honlapján közölt elemzésében.

Tovább

Danube Institute Internship Programme 2016 autumn

danube_institute_1.jpg

The Danube Institute is inviting applications for its 4-month internship programme starting in the second half of September 2016.

The programme gives a chance to deepen the interns’ understanding of international events and trends, and develop their critical/editorial thinking.

The activities involve providing, after initial training and under continuing guidance, edited current affairs content from the English-speaking world media for the DI website, and giving practical support to the Institute with its website and with managing its conferences and other events.
 
We provide a modest stipend. 
 
Requirements: interest in, and general familiarity with international current affairs; a willingness to support the Institute’s aims; upper intermediate level English, native level Hungarian.
 
To apply, please send us your CV and cover letter in English, and a max. 350-word reasoning in Hungarian on one of the two following subjects: 
 
* Veszélyt jelent-e a nemzeti kultúráknak az EU integráció? 
 
* Az új amerikai elnök ideális külpolitikája 
 
Application deadline: 1st Sept. 2016.
 
Application address: whittallklara at hotmail dot com 

Elárulja a tömegeket a globális elit

elit1.jpg

A jólét elidegenít, a hatalom eltávolít a köznéptől. Az elitek maguk mögött hagyják a nemzeti érzést és az ezzel járó felelősséget. Valami nagy dolog történik a világban a vezetők és a vezetettek közötti szakítással. Ez a korunk egyik legfontosabb jellemzője. A globális elit felelőtlenségéről közölt (ön)kritikus írást a globális elit napilapja, a Wall Street Journal Peggy Noonan tollából.

Tovább

Hillary Clinton? Soha!

clinton1.jpg

„Hillary Clinton a régi politikát jelképezi akkor, amikor az ország kétségbeesetten keres valami friss, régi törésvonalakat felszámoló, új koalíciókat alkotó erőt, ami segíthet a küszködő Amerikán.” Kemény kritikával illeti a National Interest szerzője Hillary Clintont.

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu