Angolosan távozók – diplomáciai szerepjáték a Brexitről, jelentkezz!

2017. szeptember 12. - Danube Institute

brexittt.jpg

Angolosan távozol? Vagy úgy mész, mintha maradnál?

Az első Brexit szimulációs szerepjáték során a résztvevők az EU és az Egyesült Királyság között jelenleg is folyamatban lévő tárgyalásokat modellezik le csapatokban. Csak a játékosokon múlik, hogy milyen feltételekkel távozik az Egyesült Királyság az Unióból!

Döntsétek el ti az évszázad legérdekesebb politikai vitáját!

A szerepjáték vendége Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete és Takács Szabolcs, európai uniós ügyekért felelős államtitkár. A nyereményeket Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság elnöke adja át.

Értékes nyeremények: Wizzair utalvány és 4 hónapos Danube Institute ösztöndjías gyakornoki hely.

 

Jelentkezési határidő: október 4.

Időpont: november 9-11, tréningnapok: október 14. és 28.

Helyszín: Párbeszéd Háza, 1085 Budapest, Horánszky u. 20.

Részletek: A szerepjátékot két szombati tréningnap előzi meg, melyeken a játékosok interaktív programok segítségével az összes szükséges elméleti és gyakorlati ismeretre szert tesznek, így a részvételhez semmilyen egyéb előképzettség nem szükséges. Minden 18-26 év közötti diák jelentkezését szeretettel várjuk.

Részvételi díj: 5000 Ft, amely magában foglalja a két tréningnapon és a szerepjáték napjain az ebédet és a kávészüneteket, továbbá a szállásköltséget november 9-11. között, kétágyas szobákban, reggelivel a Medosz Hotelben.

A Danube Institute partnere a Negomoot Egyesület.

Bővebb információ: simulation kukac danubeinstitute pont hu

Jelentkezési lap itt, a kattintás után!

Danube Institute Internship Program ⁄ Ösztöndíj

danubei.jpg

The Danube Institute is inviting applications for its four-month internship programme starting in September 2017.

The Danube Institute internship gives the interns the chance to deepen their understanding of international events and trends, and develop their critical/editorial thinking.

The activities involve providing, after initial training and under continuing guidance, edited current affairs content from the English-speaking world media for the DI website, and supporting the Institute in managing its conferences and other events.

We provide a modest stipend.

Requirements: interest in and general familiarity with international current affairs; a willingness to support the Institute's aims; upper intermediate level English, native level Hungarian.

Applicants must have student status (with valid documents) during their internship.

To apply, please send us your CV and cover letter (with a personal introduction with your subjective thoughts and aims) in English, and a 350-word reasoning in Hungarianon one of the following subjects:

- How do you evaluate the Trump presidency?

or

- What would be the best possible future for the European Union or Europe itself?

 

Application deadline: 15 September 2017. 

Application address: info at danubeinstitute.hu

Mit tettek velünk az okostelefonok?

kutyu.jpg

Az okos kütyük mélyreható változást okoztak a fiatalok életében − és súlyosan boldogtalanok lettek miattuk. Az okostelefonok elpusztítottak egy nemzedéket? − teszi fel a kérdést Jean M. Twenge a The Atlanticban megjelent cikkében, amiben az okos kütyünk fiatal nemzedékekre gyakorolt romboló hatását elemzi.

Tovább

A feketéknek árt a faji politika újraerősödése

fekete_tuntetes.jpg

A többek között a bőrszín szerinti kisebbségek ügyét újra piedesztálra emelő baloldal éppen a színes bőrű kisebbségeket szorítja vissza egy sarokba − írja Jason Riley a Nationa Review-ban.

Tovább

Nem kellene elájulnunk Putyintól

putyin_3.jpg

Új törésvonalak keletkeztek a jobboldalon belül, és ezekben a vitákban Putyin is szimbólummá vált. Ugyan a vonalas jobboldaliak frusztrációja érthető, nem kellene figyelmen kívül hagyni a putyini politika Nyugatra leselkedő veszélyes vonásait − írja Paul Gottfried az American Conservative-ban.

Tovább

Hódit a szélsőbal a brit fiatalok között

corbyn.jpg

Egyre hangosabb és egyre türelmetlenebb a radikális baloldali mozgalom a brit fiatalok között. Az Independentnek Lyida Ibrahim, egy fiatal szabadelvű írta le, hogyan szorítják félre a másként gondolkodókat az új radikálisok.

Tovább

Nehéz republikánus győzelem Georgiában

karen_handel.jpg

Nem sikerült az áttörés a demokratáknak Georgia 6. számú kongresszusi választókörzetében, ahol kedden rendkívüli választást tartottak. A demokraták számára, akik rengeteg pénzt pumpáltak a kampányba, bár fájó lehet a vereség, de bizakodásra ad okot, hogy a párt tavaly novemberi 23 százalékpontos hátránya mostanra 4 százalékpontra csökkent.

Tovább

Egyre színesebb a brit parlament

westminster.jpg

Az Egyesült Királyság előrehozott választása számos meglepetést okozott. Amellett, hogy a korábban kormányon lévő Konzervatív Párt elvesztette biztosnak vélt többségét, az új parlament összetételét tekintve számos újdonság figyelhető meg: megválasztották az első szikh képviselőnőt és történelmi magasságokat ért a brit parlamentben a nők aránya.

Tovább

A tömeges bevándorlásról vitatkozik Új-Zéland

ujzeland_1.jpg

Az Új-Zélandba évente érkező bevándorlók száma új rekordot ért el, amikor idén 70 ezer fölé emelkedett. Bár a pártok egyetértenek abban, hogy a helyzetet mielőbb kezelni kell, a megoldási javaslatok jelentősen különböznek egymástól. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, Andrew Little frissen ismertetett programjában a bevándorlók számának évi 20–30 ezerrel való csökkentését irányozta elő.

Tovább

Társadalmi törés felé halad Nagy-Britannia

brit_tarsadalom.jpg

A britek azt várták a Brexittől, hogy az összekovácsolja majd az Egyesült Királyságot. A június 8–i előrehozott választás azonban sokkal mélyebb kulturális és generációs törésvonalakra világított rá. A The Economist elemzésében úgy véli, Nagy-Britannia az Egyesült Államok töredezett társadalma felé halad.

Tovább

A közösségi média buborékjáról

buborek.jpg

Az internet kezdetekor sok kutató abban bízott, hogy az információk könnyebb elérése mindenkit okosabbá tesz majd. A világhálónak köszönhetően az embereknek nem kell könyvtárba menniük, hogy tájékozódni tudjanak, megismerhetik mások nézőpontját, egy vitában mindkét oldal érveit, továbbá egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetik a tények valóságtartalmát. Egy nemrégiben készült kutatás eredményei alapján azonban úgy tűnik, az emberek közösségi médiás viselkedése nem váltotta be ezeket a reményeket, sőt, éppen ennek ellenkezője történt.

Tovább

Nem az egyezmények állítják meg a klímaváltozást

klima.jpg

A Párizsi Egyezményt aláíró 195 ország közül visszalépett az Egyesült Államok: Donald Trump bejelentette, hogy visszavonja országa elköteleződését, amelyet elődje a klímavédelem irányába tett. Valóban egy nemzetközi, kormányközi egyezmény lehet a megoldása a klímaváltozás megállításának? Az államok kormányai vagy inkább az üzleti élet befolyásos képviselői tehetnek többet bolygónk megvédéséért? Ezen kérdésekre keresi a választ Josiah Neeley, az American Conservative hasábjain.

Tovább

Mihez kezd Írországgal az új miniszterelnök?

leo_varadkar.jpg

A szakszervezetek és a Brexit is megnehezítheti Írország új kormányfőjének munkáját. Június 2-án Enda Kenny, az eddigi Taoiseach – amely az ír kormányfőt jelenti – lemondott posztjáról, ezt követően választották meg Leo Varadkar- a Fine Gael párt élére, egyben Írország új miniszterelnökét. Az egyre éleződő Brexit körüli viták és Varadkar nem túl barátságos kapcsolata a szakszervezetekkel még sok fejtörést okozhat az új Taoiseach-nak. Írország új miniszterelnökének kihívásait Cormac McQuinn és Anna Marie Walsh, az Irish Independent munkatársai mutatták be.

Tovább

Mi legyen a kurdokkal?

kurdok.jpg

Az Egyesült Államok elnöke májusban rábólintott a szíriai kurdok katonai megsegítésére, amely az Iszlám Állam de facto fővárosa, Rakka visszafoglalására irányuló katonai műveletek terén valósulna meg. Törökország – aki terrorista csoportként tekint a Szíriai Demokratikus Erőkre – azonban megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy a török haderő esetleges támadásokat indíthat a térségben az amerikai katonák ellen, ha a kurdok megsegítése ténylegesen megtörténik. A két NATO tagállam és az ISIS kiűzésének lehetséges következményeiről Daniel L. Davis fejti ki véleményét.

Tovább

Mit hoz a brit előrehozott választás?

angol_nyelv.jpg

Nem teljesen biztos a fölényes győzelem a brit Konzervatív Párt számára az előrehozott választás napján. Theresa May miniszterelnök még áprilisban kezdeményezte az előrehozott választásokat, akkor a kormánypártnak 20% feletti előnyt mértek a Munkáspárttal szemben. A csütörtöki szavazás előtt a különbség azonban pár százalékra apadt. A szűk kéthónapos kampány ugyanis korántsem a konzervatívok tervei szerint alakult, a Brexit helyett az egészségügy és a biztonság kérdése is nagyobb hangsúlyt kapott.

Tovább

Németország marad az atlantizmus bástyája?

nemet_amerika.jpg

Németországnak most az a feladata hogy védelmezze a transzatlanti kapcsolatokat, és bizony nem mástól, mint az Egyesült Államok elnökétől, Donald Trumptól – írja Thomas Kleine-Brockhoff a The American Interestben megjelent cikkében.

Tovább

Újrarendezik soraikat a kanadai konzervatívok

andrew_scheer.jpg

Andrew Scheer korábbi képviselőházi elnök személyében a kanadai Konzervatív Párt új pártelnököt választott. A Kanadában kormányzó liberálisok a Scheer-féle abortuszellenes és a melegjogokkal szembeni álláspontokkal támadja a konzervatívokat. A Konzervatív Párton belüli feszültséget és a liberálisok álláspontját Althia Raj és Joan Bryden, a Huffington Post Canada munkatársai ismertetik.

Tovább

Trump miatt léphet elő nagyhatalomként Németország

nemetorszag.jpg

A második világháború utáni (Nyugat-)Európa számára létfontosságú volt az Egyesült Államok által nyújtott katonai és pénzügyi segítség. A hidegháború ideje alatt egyszer sem kérdőjeleződött meg az euroatlanti együttműködés jelentősége, az 1990-es évek óta azonban jelentősen változott a nemzetközi rendszer, az Egyesült Államok és Európa kapcsolatát is próbára tették a közelmúlt eseményei. Az American Interest nevű konzervatív magazin szerkesztőjének, Jacob Heilbrunn cikke szerint Donald Trump elnöksége jelentős fordulatot hozhat a transzatlanti viszonyrendszerben.

Tovább

Megújítaná Amerikát Donald Trump

amerika_ut.jpg

Ezermilliárd dollárt, azaz mintegy 275 ezer milliárd forintnyi összeget költene Donald Trump kormánya infrastrukturális beruházásokra az elkövetkezendő 10 évben. A Newsweek úgy tudja, az elnök ezen a héten országos körútra indul, hogy felmérje az ország infrastrukturális állapotát.

Tovább

Ébredj, Európa!

donald_trump_4.jpg

Az amerikai elnök egyre kevésbé elkötelezett az európai demokratikus vezetők irányába, miközben egyre megengedőbb a kelet autokratáival szemben. Ebben a légkörben félő, hogy a nyugati világgal való szakítás is a terítéken lehet, figyelmeztet Pat Buchanan, a Chronicles Magazine publicistája.

Tovább

Csökken a bevándorlás Nagy-Britanniába

nagy_britannia.jpg

Egyre kevesebben választják lakhelyül és munkahelyül Albiont, amióta a britek az EU-ból való távozás mellett döntöttek. Különösen igaz ez a közép- és kelet-európai régióra, ahonnan több mint harmadával csökkent a bevándorlók száma. A világ egyik legnagyobb álláskereső oldalán pedig egyre kisebb az érdeklődés az Egyesült Királyság-beli munkák iránt. A szigetország továbbra is a legnépszerűbb célpontnak számít Európában, ám ez az uniós kilépés után ez változhat.

Tovább

Nem áll jól Új-Zéland a gyerekjogok terén

uj_zeland_taj.jpg

Ebben a hónapban készült el az európai KidsRights nevű érdekvédelmi szervezet éves beszámolója, amelyben a résztvevő országok gyermekjogi helyzetéről tesznek jelentést. A 165 vizsgált országból Új–Zéland a 158. helyen végzett.

Tovább

Mi az igazi politikai realizmus?

realizmus_1.jpg

Daniel Larison három szerző gondolatmenetét tárja az olvasó elé, akik kissé eltérő módon közelítik meg a politikai realizmus eszméjét, mint a legtöbb realista gondolkodó. Az American Conservative hasábjain Larison igyekszik bebizonyítani, hogy ezen új alapvetések nem állják meg a helyüket a külpolitika jelenlegi vonatkozásaiban.

Tovább