2022. január 26. 16:00 - Danube Institute

Gyengék a Budapestre látogató brazil elnök újraválasztási esélyei

A 2022 februárjában Budapestre látogatni tervező Jair Bolsonaro meglehetősen gyengén szerepel a közvéleménykutatásokban, amely nem kecsegtet sok jóval az októberi választások előtt - írja a Brazilian Report. Budapesti látogatása is inkább saját nemzetközi tekintélyét hivatott hangsúlyozni, amelyet a bizonytalan politikai helyzetben igyekszik növelni.

bolsonaro_nyito.jpg


A brazil elnöki posztért Jair Bolsonaronak egy korábban még nem legyőzött ellenféllel kell megmérkőznie idén október 2-án. Ignácio Lula da Silva, a Munkáspárt korábbi vezetője és 2003-2010 közötti brazil elnök 2018-ban nem tudott vele megmérkőzni, ugyanis korrupciós bűncselekmények miatt börtönbe került. 2019-ben azonban eljárásjogi változások miatt kiengedték, így 2022-ben minden jel szerint sorompóba állhat a jelenlegi elnökkel. Előnye pedig rendkívül nagy, a legutóbbi adatok szerint a megkérdezettek 45%-a állítja, hogy rá szavazna, míg Bolsonarora csak 23% adná biztosan voksát. Ez óriási különbség, amely már az októberi választások esélyeit is relevánsan előre jelzi. Bolsonaronak óriási fordításra van szüksége a következő nyolc hónapban, ha valódi ellenfél akar lenni. Természetesen a brazil elnök folyamatosan küzd ezért.

A Nyugaton értetlenül szemlélt oltásellenes üzenetei elsősorban a szegényebb rétegekhez szólnak, amelyek Brazíliában is hagyományosan a vakcinával bizalmatlanabb csoportokat erősítik.

Ugyanakkor ők jelentik Lula szavazótáborának fő bázisát is. Mindez egy stratégiaváltást is jelent a brazil elnök számára. 2018-as győzelmét elsősorban a mindent beborító korrupció miatti felháborodásnak köszönhette, amelyet a legtöbb ember a Brazil Munkáspárthoz, az említett Lula da Silva volt szakszervezeti vezető pártjához kötött - joggal.

Ma már azonban inkább már a rossz gazdasági helyzet iránti aggodalom dominál,

ami nem is meglepő a világtrendeknek megfelelően tomboló infláció miatt. Meglepő módon azonban ez a korábban korrupcióval vádolt párt felé fordulással párosult a lakosság körében. Bolsonaro kampánya mindenesetre igyekszik az oltásellenesség hullámaira felülni, kisebbik fia még a Djokovic-afférban is nyilatkozott a közösségi médiában, mondván a teniszező „a szabadságot választotta” a Grand Slam helyett, nyilvánvalóan az oltásokra célozva.

Mindeközben Bolsonaro újabb súlyos hibákat vétett: miközben nem világos, mennyire tud Lulától új szavazókat elnyerni, a saját, jelentős mértékben neoprotestáns evangéliumi keresztényekből álló szavazóbázisát is sikerült megsértenie egy nemrégiben felszínre bukkant vad tengerparti buli hírével, amelyre a hírek szerint 2,4 millió brazil realt, átszámítva 134 millió forintot költött. A szigorú erkölcsi értékeket követő evangéliumi hívők szemében mindez pazarlás és erkölcstelenség, amely nem engedhető meg egy magas tisztséget viselő embertől. Kérdéses persze, hogy az urnáknál is érzékelhető lesz-e ez a negatív hatás, amikor közötte és egy szocialista elnökjelölt között kell választania az embereknek.

Ahogyan az sem biztos, hogy Bolsonaro átadja-e a hatalmat 2022 októberében. Ha sikerül legalább kis arányra szorítania Lula da Silva győzelmét, elképzelhető, hogy képes a fegyveres erőkre támaszkodva visszautasítani ezt. A brazil fegyveres erők rendkívül kötődnek Bolsonarohoz, aki megvédte őket a civil államszervezet túlságos ellenőrzésétől, és a Munkáspárt alatt fennálló, a fegyveres erők katonai diktatúra alatti túlkapásait vizsgáló bizottságot is feloszlatta. Bolsonaro 2021 márciusában saját magához hű hadügyminisztert és rajta keresztül hasonló fegyvernemi vezetőket nevezett ki, ami megerősíti annak lehetőségét, hogy a hadsereg esetleg megakadályozhatja Lula hatalomátvételét. A nemzetközi környezet azonban nem kedvez ennek. Az Egyesült Államok is határozottan ellenséges a jelenlegi brazil kormánnyal, miközben a Szputnyik-vakcina körül kialakult diplomáciai konfliktusban Oroszországot is elhidegítette Brazíliaváros. Így Bolsonaro legfeljebb csak nagyon kétségbeesett helyzetben nyúlhat egy katonai puccs eszközéhez, egyelőre arra a nyolc hónapra kell koncentrálnia, ami a választásokig van.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása