2021. augusztus 02. 07:00 - Danube Institute

Az olimpián is zűrt okozott a genderkérdés

Hamar kitört a felháborodás, miután a BBC kommentátorai többször is tévesen neveztek meg egy nem nélküli gördeszkást – adja hírül a Daily Mail. 

genderolimpia_nyito.jpg

Az idei olimpia egyik fő újdonsága a gördeszkázás beemelése volt a sportágak közé. A szokásokhoz hűen a versenyt férfi és női kategóriára osztották, az Egyesült Államok sztárja, Alana Smith pedig magát nem nélküliként azonosítva – de nőnek születve – utóbbiban indult, s egészen az elődöntőig menetelt, ahonnan aztán búcsúzott a tornától.

Az esemény végül azonban nem a pályán bemutatott trükkökről vált emlékezetessé, hanem a BBC közvetítéséről. A világhírű csatorna kommentátorait ugyanis heves kritikák érték, miután a verseny alatt Smith-re nem a számára elfogadható névmásokkal hivatkoztak. Magyarként persze sokkal könnyebb dolguk lett volna, hiszen nyelvünkben az egyes szám harmadik személy (rendkívül píszí módon) nem utal semelyik nemre, ellentétben az angollal, ahol a „she” nőt, a „he” férfit az „it” pedig tárgyat jelöl. A genderforradalom képviselői ezért a problémát felismerve azt a megoldást ötlötték ki, hogy a nembináris személyekre többes szám harmadik személyben kell hivatkozni. A fiatal amerikai a tévedések elkerülése végett még a gördeszkáján is feltüntette az általa preferált névmásokat.

A BBC kommentátorai ennek ellenére a verseny folyamán többször is a női névmást használták, kiváltva ezzel sokak dühét és csalódottságát

– olvasható a brit napilapban. A tévécsatorna szerint munkatársaik egy ártatlan hibát vétettek, ami gyakran előfordul az élő közvetítések során. Egy szakmabeli kolléga szintén védelmébe vette a szpíkerpárost. Mint kifejtette, a két férfi vélhetően nem volt tudatában a helyzetnek, tehát nem rendelkezett semmilyen, a résztvevők szexuális irányultságával kapcsolatos előzetes tájékoztatással, a gördeszkán pedig nem látta a névmásokat.

Az interneten ugyanakkor sokan épp a heves kritikacunamit nem értették. A különböző közösségimédia-felületeken számos hozzászóló kiállt a kommentátorok mellett, akik szerintük nem hibáztathatóak azért, mert egy női versenyen a női névmást használták. Néhányuk arra is panaszkodott, hogy a világ megannyi problémája közül nem az ilyen apróságokra kellene koncentrálni. Az is beszédes, hogy a Daily Mail üggyel kapcsolatos Facebook-bejegyzésére eddig csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett, mint bármilyen más, de az inkább baloldali Independent posztján is kétszeres ez az arány.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása