2020. november 30. 17:01 - Danube Institute

Nagy-Britannia és Franciaország a migránsok feltartóztatásáról egyezett meg

la_manche.jpg

Priti Patel brit és Gérald Darmanin francia belügyminiszter megállapodása értelmében a szigetország 28 millió fontot fizet azért, hogy Franciaország megduplázza a La Manche csatorna partjait őrző rendőrök számát – közli a brit Daily Mail.

A két politikus virtuális úton kötötte meg egyezségét, melyben az „embercsempészbandák teljes ellehetetlenítését” tűzték ki célul. A brit belügyminisztert az utóbbi időben sok kritika érte az idei év növekvő migránshulláma miatt. Egyes értesülések szerint Boris Johnson miniszterelnök még leváltását is fontolóra vette az ügy kapcsán. Mint írják, a bevándorlók leggyakrabban csónakokon érkeznek Franciaországból.

Az egyezmény értelmében drónokkal, radareszközökkel és térfigyelő kamerákkal megerősítve igyekeznek észlelni az átkelést megkísérlő migránsokat. A megszilárdított védelemmel december elsejétől a Dunkirktől nyugatra húzódó 160 kilométeres szakaszra fognak elsősorban koncentrálni, hiszen túlnyomórészt ott tevékenykednek a csempészhálózatok – tudhatjuk meg a cikkből. A megállapodás kitér a migránsok észlelését követő lépésekre, ideértve az elszállásolást is, valamint szigorúbb határvédelmi intézkedéseket sürget az északi és nyugati kikötőkben.

Patel elmondása szerint az illegális migráció elleni közös fellépés jelentős pillanata a két ország kapcsolatának. Hozzátette, a megnövelt határőrlétszám és a két ország bűnüldözési együttműködésének köszönhetően a francia partokon már most kevesebb útnak induló migránst észlelnek, a helyzet pedig az új intézkedésekkel még jobb lesz. „A rendőri jelenlét megduplázása mellett fontos szerepet fog játszani a megfigyelési rendszer és a legkorszerűbb technológia alkalmazása, mely reményeink szerint lehetetlenné teszi a csatornán való illegális átjutást. Mindezeken felül ki szeretnénk dolgozni egy stabil és igazságos menekültügyi rendszert, melynek jogszabályi kereteit a jövő év folyamán fogom ismertetni” – idézi a lap a belügyminiszter szavait.

Idén 57 személyt ítéltek el embercsempészetért az Egyesült Királyságban, sokakat a gumicsónakos utak működtetéséért, s további 46-ot az abban való részvételért. Az elítéltek letöltendő börtönbüntetése összeadva több mint 26 év. Egy nemrég készült jelentés feltárta, hogy 1999 óta csaknem 300 illegális határátkeléshez köthető haláleset történt a La Manche csatorna környékén.

Mael Galisson, egy migránsok jogsegélyszolgálatával foglalkozó civilszervezet munkatársa hevesen bírálta a „militarizált” határvédelmet, ami szerinte veszélyesebb útvonalak választására készteti az átkelni vágyókat. A kockázatokat éles megvilágításba helyezte egy múlt havi eset, amikor egy kurd-iráni család összes tagja életét vesztette, miután túlzsúfolt csónakjuk elsüllyedt a francia partvidéktől nem messze. A belügyminiszter bejelentése ellen egy jótékonysági szervezet is tiltakozott, „kudarcos látszatintézkedésként” hivatkozva arra. Szerintük Patel részéről az egyetlen észszerű megoldás egy legális és biztonságos út megteremtése lenne Franciaország és Nagy-Britannia között, elkerülve ezzel az illegális átkelést és a gyermekek halálát.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása