2018. szeptember 21. 08:01 - Danube Institute

Ausztráliában is fellángolt a himnuszvita

aboriginal_1.jpg

Az ausztrál himnusz szövegének az őslakosokkal szembeni hátrányos megkülönböztetésére kívánta felhívni a figyelmet a mindössze kilencéves diáklány, Harper Nielsen, aki egy iskolai rendezvényen nem állt fel a nemzeti dal éneklése alatt – tudósít a BBC News.

„Ausztrálok, mind örvendjünk, mert fiatalok és szabadok vagyunk” – hangzik az Advance Australia Fair első két sora. A himnuszt a 19. században írták, azonban csak 1984-ben váltotta fel hivatalosan az addig érvényben lévő brit királyi indulót, a God Save the Queent.

A brisbane-i Harper így fogalmazott egy ausztrál hírportálnak: „Amikor [a himnusz] azt mondja, fiatalok vagyunk, akkor teljesen figyelmen kívül hagyja az őslakos ausztrálokat, akik már előttünk is itt voltak”. A diáklány tettéért tanítási idő utáni elzárást kapott büntetésként.

Sokan felháborodásukat fejezték ki az üggyel és Harper szerepvállalásával kapcsolatban. Pauline Hanson jobboldali szenátor egyenesen tudatlan, agymosott gyereknek nevezte a kislányt, akit szívesen fenékbe billentene. Jarrod Bleijie, Queensland jobbközép irányultságú oktatási árnyékminisztere a kislány szüleit kritizálta, lányuk akcióját pedig értelmetlen tiltakozásnak minősítette. Ezzel szemben egyesek méltatták a demonstrációt, mint az újságíró és műsorvezető Georgie Gardner, aki így értékelt a Twitteren: „[Harper] egy hős, akire Ausztráliának tudta nélkül szüksége van”.

Ausztrália az egyetlen nemzetközösségi tagállam, amely még nem kötött hivatalos kisebbségként elismerő szerződést őslakos népességével. Az aboriginek ellenérzése a himnusz szövegével kapcsolatban hosszú időre nyúlik vissza, az utóbbi években több ismert aborigin személy is bojkottálta az ausztrál himnuszt különböző eseményeken. Az ellentéteket súlyosbította, hogy a szövetségi kormány tavaly elutasította az őslakosok javaslatát a szöveg megváltoztatására.

További érdekességként párhuzam vonható jelen eset, valamint a fekete NFL-játékosoknak az amerikai himnusz alatti térdelő tiltakozáshulláma között.

Szemlézte: Balogh Zita

komment
süti beállítások módosítása