2018. május 26. 09:01 - Danube Institute

Visszaüthet Trumpra a ZTE gigabüntetése

donald_trump_3.jpg

Donald Trump bejelentette, hogy felfüggesztené a kínai ZTE technológiai vállalatot megbénító exporttilalmat, és helyette egy 1,3 milliárd dolláros büntetés kiszabását javasolja – adja hírül a BBC.

A ZTE azóta került középpontba, hogy a nemzetbiztonsági kockázat merült fel a cég kapcsán, az észak-koreai és iráni szankciók megsértése és a helyzete rendezésének elmulasztása miatt. A jelenlegi rendelkezés azonban, amely megtiltja a ZTE felé való exportot, a vele kapcsolatban álló amerikai cégeket is sújtja.

A kérdés igen nagy visszhangot váltott ki az Államokon belül, és mindkét oldalról érték támadások az elnököt.

Demokrata megszólalók szerint a nemzetbiztonsági szempontokat gazdaságiakért feladni a Trump-adminisztráció meghátrálását jelenti, és Trump azon fáradozik, hogy kínai munkahelyeket védjen meg. A szenátus bankbizottsága egyhangúan ellene szavazott a szankció egyoldalú megváltoztatásának, és a Kongresszus is a tilalom változtatásának blokkolásán dolgozik.

Trump kedden reagált a kritikákra: „akik azon jajonganak, hogy az elnök túl könnyedre vette, üzenem, hogy éppen ez az elnökség zárta ezt rövidre”.

Mintegy 80 ezer amerikait foglalkoztatnak azok a cégek, amelyek tevékenysége veszélybe került az exporttilalom miatt. Az egyezetések jelenleg is folyamatban vannak, a Kínával zajló széleskörű gazdasági tárgyalássorozat részeként.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

komment
süti beállítások módosítása