2018. május 25. 09:43 - Danube Institute

Brexit: mi lesz a brit-ír határral?

varadkar_1.jpg

Egy újra valódi határ elkerülése a Brexit után többet igényel, mint egy megállapodás a vámok kapcsán – figyelmeztetett Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke.

Az ír miniszterelnök Theresa May brit miniszterelnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat Bulgáriában az uniós csúcstalálkozó mellett. A találkozó fő témája a két ország határának Brexit utáni jövőjével kapcsolatos aggodalmak voltak.

May ismét kihangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Unió közös vámunióját.

Varadkar állítása szerint viszont May szóbeli javaslatot tett arra, hogyan maradhatna az Egyesült Királyság a közös vámunióban a Brexit után is, de konkrétumok nélkül. Különösen hiányzott Varadkar szerint a javaslatból a nagy mennyiségű húsárukkal kapcsolatos vámok kérdésköre, ami kifejezetten fontos az írek számára.

Az ír miniszterelnök minden a kereskedelem terén elért haladást örvendetesnek tartana, de ha egy ilyen ajánlatot meg akarnának fontolni, akkor az „feketén-fehéren” kell látniuk.

Egy különleges biztonsági megállapodáson gondolkodnak egy ideje az európai döntéshozók, mely során az Egyesült Királyság korlátozott időtartamra a vámunióban maradna, ameddig kidolgozásra nem kerül egy részletesebb megállapodás az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelméről.

Egy ilyen megállapodás segítene megakadályozni egy valódi határ létrejöttét az ír-északír határon, ami kulcsfontosságú az Ír-sziget békéjének és stabilitásának megőrzéséhez.

Mindig hasznos látni a következő lépés lehetőségeit, de továbbra is komoly munka vár ránk júniusban, hogy jelenetős haladást érhessünk el” – mondta az ír miniszterelnök a találkozó után.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása