2018. május 22. 13:48 - Danube Institute

Amerika bocsánatot kér a kanadai miniszter turbánügye miatt

bains.jpg

A amerikai hatóságok bocsánatot kértek Navdeep Bains kanadai innovációért felelős minisztertől, amiért a reptéri biztonsági vizsgálaton arra kötelezték, hogy vegye le a turbánját – adta hírül a BBC.



A biztonságiak annak ellenére vetették alá különleges vizsgálatnak, hogy a fémdetektor jelzés nélkül átengedte a minisztert. A különleges vizsgálat során arra kérték, hogy vegye le a turbánját, amit ő szikh vallása miatt megtagadott, felajánlva, hogy helyette újra átmegy a fémdetektoron, amely ismét nem jelzett.

A biztonsági őr azonban továbbra sem engedte át a turbán vizsgálata nélkül. A miniszter ekkor vette elő a diplomáciai útlevelét és fedte fel kilétét.

Az eset kisebb diplomáciai zavart okozott, Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter személyesen hívta fel az amerikai hatóság illetékesét, aki bocsánatot kért a beszélgetés során. „Sajnáljuk, hogy az átvilágítási eljárás tapasztalatai nem egyeztek Brains úr elvárásaival” – mondta a BBC-nek Michelle Negron, az amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság szóvivője, hozzátéve, hogy az illetőt továbbképzésre küldték. Elmondta: a fejfedők viselése további biztonsági ellenőrzésre ad okot, amely azonban mindenkire egységesen vonatkozik.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

komment
süti beállítások módosítása