2018. május 15. 11:01 - Danube Institute

Egyre több a női politikus Kanadában

kanada_no.jpg

Kanadában az Ontario tartományban tartandó választásokon a történetében először több női képviselőjelöltet indít, mint férfit az NDP párt. A párt 124 képviselőjelöltje közül 69 nő, ami a jelöltek 56 százalékát teszi ki.

Az NDP vezetője, Andrea Horwath ezt a torontói anyák napi pártrendezvényen közölte a közvéleménnyel. A 2014-es választások során a női jelöltek aránya 41 százalék volt, ez az arány növekedett 4 év alatt 56 százalékra. A párt vezetője szerint ez annak köszönhető, hogy egyre több nő kerül be a párt tagjai közé. A párt a kampány során többször is ígéretet tett nemek közötti egyenlőtlenségek csökkentésére, valamint az anyák egészségügyi segítésére.

A Liberális Párt vezetője, Kathleen Wynne egy kampánybeszéd alatt elmondta, hogy a jelöltjeik 45.5 százaléka lesz nő, de még van egy bejelentésre váró jelöltje a pártnak. Az előző választásokon a liberális jelöltek 35 százaléka, valamint a legutóbbi kabinet 56 százaléka volt női képviselő.

A Progresszív Konzervatív párt jelöltjeiről kevés a hivatalos információ, de a 2014-es választások során a 124 jelöltből 27 volt nő. Szakértők szerint a konzervatív jelöltek között is jelentő növekedés várható a női jelöltek tekintetében.

2018. június 7-én tartják a tartományi parlamenti választásokat Ontario tartományban.

A hír CBC oldalán jelent meg.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása