2018. április 23. 13:17 - Danube Institute

Enyhülőben az Észak-Korea és a Nyugat közti viszony

kim_jongun.jpg

Észak-Korea határozatlan időre felfüggeszti az ország atomprogramját és nukleáris fegyvereinek katonai célú tesztelését – írja a CNN.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor szerint országának „nincs többé szüksége” a nukleáris fegyvereinek tesztelésére, a katonai fejlesztési program pedig lezárult. A hírt az északi állami hírtelevízióban jelentették be április 20-án. Az északi vezetés a héten emellett visszavonta egyik legfontosabb követelését, melyben az amerikai csapatok kivonását előfeltételként szabták meg a félsziget denuklearizációjához.

A bejelentésre hat nappal az észak-koreai vezető és a dél-koreai elnök találkozója előtt, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter-jelölt titkos észak-koreai látogatása után került sor.

A bejelentést az Egyesült Államok, Dél-Korea, Kína, Japán és az Európai Unió is üdvözölte. Valamennyi nemzetközi szereplő jelentős előrelépésnek tartja a fejleményt a nyugati közösség országai és a kommunista állam külkapcsolatait illetően.

Az elemzők szerint a döntés figyelemreméltó változás az északi vezetés politikájában, ugyanakkor óvatosságra intenek Észak-Koreával szemben. A CNN észak-koreai forrásokra hivatkozva arra hívja fel a figyelmet, Kim elkötelezte magát a nukleáris leszerelés mellett, és az ország gazdasági helyzetének javítását, valamint a rezsim nemzetközi elismerését szeretné elérni.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésben üdvözölte a fejleményt, hozzátéve, hogy Észak-Korea „beleegyezett” a nukleáris fegyverek tesztelésének felfüggesztésébe, ami arra enged következtetni, hogy az amerikai diplomácia közbenjárása vezethetett a bejelentéshez. Donald Trump májusban találkozik Kim Dzsongunnal, ami az első olyan nemzetközi csúcstalálkozó lesz, amin hivatalban lévő amerikai és észak-koreai vezetők fognak tárgyalni.

Szemlézte: Istrate Dominik

komment
süti beállítások módosítása