2018. április 19. 13:31 - Danube Institute

Brexit-viták: veszélyben a Nagypénteki Egyezmény?

derry.jpg

Április 10-én volt a huszadik évfordulója a britek és az észak-írek közti összecsapásokat lezáró Nagypénteki Egyezménynek. A brit pénzügyminiszter veszélyben látja az akkori megállapodás eredményeit, ha nem sikerülnek a Brexit-tárgyalások az EU-val. Az independent.ie cikkét szemlézzük.

A britek és az írek viszonyát szabályozó Nagypénteki Egyezményt tekintve a legrosszabb kimenet az lehet, ha nem születik meg a Brexit-megállapodás – állította a miniszter, aki azonban nem tette hozzá, hogy általánosságban a megállapodás megszületésére vagy konkrétan az ír határkérdésre gondolt-e.

Hiába érdeke ugyanis mind az EU-nak, mind a briteknek a munkaerő és a javak szabad áramlása az ír határon keresztül, nem születetett eddig megoldás, amely sikerrel különítené el az északír gazdaságot a brittől, akár csak a vámellenőrzések tekintetében.

Így az a veszély is fenyegethet, hogy visszatérne a vita az Ír-sziget lakosainak hovatartozásáról. A három évtizeden keresztül zajló véres konfliktust végül a Nagypénteki Egyezmény oldotta fel, többek közt azáltal, hogy Írország és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország között egy a schengeni határhoz hasonló vámegyezmény lépett életbe.

A britek kilépésével ugyanakkor ezt újra kell tárgyalni, mivel az egyezmény miatt ellenőrizetlenül áramolhatnak be termékek EU-n belülre.

Ezért nyilatkozhatta azt Philip Hammond brit pénzügyminiszter a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ), hogy katasztrofálissá válhat a helyzet Írországban, amennyiben Nagy-Britannia és az Európai Unió nem lesz képes megegyezni a Brexit-tárgyalások során.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

komment
süti beállítások módosítása