2018. április 16. 16:14 - Danube Institute

Ennyit költenek az ír pártok az abortuszkampányra

prolife.jpg

Az ír politikai pártok ezidáig 14 millió forintnak megfelelő eurót fordítottak az abortusz engedélyezéséről szóló népszavazás kampányában. A The Irish Independent összefoglalóját szemlézzük.

Az ír parlamenti pártok közül eddig csak a Solidarity és a People Before Profit, valamint a Green Party volt hajlandó válaszolni, mennyit költött az abortusz teljes körű tiltását kimondó 8. alkotmánymódosítás eltörlésének kampányában.

A Solidarity 15.000 eurót költött eddig hirdetésekre (plakátokra és szórólapokra), a PBP 10-20 ezer euró között, a Green Party pedig 10 ezer euró alatt tervezi költeni rá.

A legnagyobb kormánypárt, a Fine Gael megosztott a kérdésben, sokáig nem válaszolt az ilyen irányú megkeresésre, ennek ellenére a múlt héten Leo Varadkar miniszterelnök az igenek (azaz az tiltás feloldása) mellett való kampány koordinátorává nevezte ki Josepha Madigan kultuszminisztert.

A Fianna Fáil is megosztott, sőt, kijelentette, hogy nem fog a kampány egyik oldalán sem beszállni. Az abortusz legalizálását ellenző oldalról a Renua vezetője, Cllr John Leahy 25 és 30 ezer euró közötti összeget tervez a kampányra fordítani.

A pártok így összesen eddig legfeljebb 14 millió forintnak megfelelő eurót áldoztak biztosan a pártkasszából az ügy kapcsán, ami töredéke több mint 100 millió forintnak megfelelő, 325.000 eurónak, amit a tavalyi, a nemi egyenjogúságról szóló népszavazás kapcsán kampánycélra fordítottak. Hozzáteendő, az eltörlést támogató „Together for YES” civil mozgalom crowdfunding kampányában órák alatt 100.000 euró támogatást gyűjtött össze – hasonlóan tiltás fenntartásáért küzdő „Save the 8th” mozgalomhoz.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

komment
süti beállítások módosítása