2018. április 11. 16:01 - Danube Institute

Trump eddigi legfontosabb döntésére készül

donald_trump_elnok.jpg

Donald Trump amerikai elnöknek hamarosan eddigi legfontosabb külpolitikai döntését kell meghoznia: eldöntheti, hogy országa felrúgja-e az Iránnal kötött megállapodást (JCPOA) vagy módosított formában fenntartja azt. A rossz döntés akár tíz iraki háborúnyi következménnyel járhat – írja Daniel R. Depetris az American Conservative-ban megjelent véleménycikkében.

A szerző megjegyzi, hogy Trump tizennégy hónapnyi elnöksége alatt egy sor külpolitikai „baklövést” követett el: kínos vereségett szenvedett a szövetségi bíróságokkal szemben a muszlimok ellen irányuló beutazási tilalommal kapcsolatban, túl sok megkérdőjelezhető kapcsolatot tartott fenn Oroszországgal, és sorra rúgta ki a fehér házi tisztségviselőket, köztük külügyminiszterét a lehető legkényesebb pillanatban.

Mindazonáltal valamennyi politikai hibája eltörpülhet a május 12-i leendő döntésével szemben, amikor is az iráni nukleáris energiafelhasználás elleni szankciókról kell döntenie, illetve, hogy meghosszabbítja-e az Iránnal kötött többoldalú megállapodást Amerika részéről. Trump kezdetektől fogva ellenezte a megállapodást és kemény szankciókat helyezte kilátásba Teherán ellen – teszi hozzá a szerző.

A szerző szerint a Külügyminisztérium sok erőfeszítést tett azért, hogy az egyezményben szereplő francia, német és brit partnerekkel együttműködve találjanak közös megoldást a problémára és bent tartsák az Egyesült Államokat az egyezményben. Ugyanakkor az európai országok nem érdekeltek a szankciós rezsim kiegészítésében.

A nukleáris leszereléssel foglalkozó szakértők és szakpolitikusok remélik, hogy az Egyesült Államok nem lép ki a megállapodásból – annak ellenére, hogy a konzervatív politikai elit erre buzdít. Maga Depetris óriási geopolitikai hibának tartaná a kilépést, hozzátéve, hogy egy leszereléssel foglalkozó tárgyalás célja nem az elzárkózás, hanem a fejlesztés kell, hogy legyen.

Ha Trump kilép a megállapodásból, az egyértelmű üzenet lehet a keményvonalas iráni politikai elitnek, amely a kilépés vagy további komoly szankciók esetén semmibe vennék azokat, az eset pedig regionális konfliktussá is alakulhat. Míg John Bolton, Trump új nemzetbiztonsági tanácsadója az Irán elleni keményebb szankciók fenntartását javasolja majd, a szerző James Mattis külügyminiszter beavatkozását sürgeti.

Szemlézte: Istrate Dominik

komment
süti beállítások módosítása