2018. március 26. 10:54 - Danube Institute

Írország is kiutasíthat orosz diplomatákat

ir_orosz.jpg

Írország kiutasíthat orosz diplomatákat, amennyiben ügynöki működésükre fény derül, mondta az ír miniszterelnök, Leo Varadkar.

A miniszterelnök azután szólalt meg az ügyben, hogy az európai vezetők közösen kimondták: több mint valószínű, hogy Oroszország áll az idegméreg bevetése mögött. Varadkar elmondta, hogy a következő napokban nemzetbiztonsági vizsgálatra kerül sor, a döntés jövő hétre várható.

Moszkva tagadja a felelősségét a volt orosz kém és lánya megtámadásáért. Szergej Szkripal és lánya, Yulia továbbra is kritikus, de stabil állapotban vannak a március 4-i salisbury-i támadás óta.

Az ír miniszterelnök úgy fogalmazott, Írország nem tiltana ki indokolatlanul valós diplomatákat. Hozzátette, az Egyesült Királyság olyan 23 személyt tiltott ki, akikről azt feltételezték, hogy ál-diplomaták.

A brit miniszterelnök, Theresa May kedden számolt be uniós partnereinek Szkripalék megmérgezéséről, akiket a támadás után eszméletlenül találtak egy padon.

A miniszterelnök felsorolta az Egyesült Királyság Oroszország elleni bizonyítékait, a Novichok idegméregként használt vegyi anyag pozitív beazonosítását, valamint azt a tényt, hogy ezt az anyagot Oroszország az elmúlt tíz évben gyártotta.

Szemlézte: Őri-Kovács Márton

komment
süti beállítások módosítása