2018. március 26. 11:31 - Danube Institute

Amerikai-kínai incidens a Dél-kínai-tengeren

del_kinai_tenger.jpg

Egy az Egyesült Államok haditengerészetének Csendes-óceáni Flottájába tartozó romboló 12 tengeri mérföldre közelített meg több, Kína által épített szigetet a Dél-kínai-tengeren – jelenti a Reuters.

A kínai hadügyminisztérium állítása szerint az akció komolyan megsértette Kína szuverenitását és két hadihajót küldtek, hogy azonosítják és kísérjék ki a területről az amerikai hadihajót. „Illegálisnak és provokatívnak” nevezték az amerikai műveletet.

Az eset nem egyedi, az USA haditengerészete rendszeresen hajt végre a „hajózás szabadságát” biztosító műveletet a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren. Legutóbb januárban volt ilyen művelet, az USA fegyveres erői szerint a műveletek nem sértik a nemzetközi jogot.

A Dél-kínai-tengeren lévő szigetek birtoklása felett évek óta megy a vita Kína és a környező országok – Malajzia, Vietnam, Brunei, Tajvan és a Fülöp-szigetek között. A tenger jelentőségét a komoly mennyiségű természeti erőforrások és a forgalmas tengeri útvonal adja. Kína évek óta épít mesterséges szigeteket és támaszpontokat a térségben, állításuk szerint békés célokból.

Az akció egy nappal az után történt, hogy Donald Trump amerikai elnök kínai termékeket korlátozó vámokat jelentett be, dollármilliárdokban számolható veszteséget okozva ezzel a kínai vállalatoknak. Nem sokkal később a kínai haditengerészet bejelentette, hogy komoly katonai gyakorlatokat fog tartani a Dél-kínai-tengeren. A két ország növekvő katonai aktivitása a térségben könnyen incidensekbe és az országok közötti viszony további romlásába torkollhat.

A hír a Reuters oldalán jelent meg.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása