2018. március 22. 08:01 - Danube Institute

Kibertámadások zajlanak amerikai földön

elit1_1.jpg

Az amerikai kormányzat megvádolta Oroszországot, hogy az elmúlt két évben kibertámadásokkal próbált behatolni az amerikai energiaszektor hálózataiba.

Ez az első alkalom, hogy az USA nyilvánosan kibertámadással vádolja az Orosz Föderációt – jelenti a Reuters.

Egy amerikai biztonsági figyelmeztetés szerint az orosz kormányzat hackerei 2016 márciusa óta folyamatosan próbáltak behatolni több kritikus infrastruktúra rendszerébe. Az érintett szektorok között van az energia-, nukleáris, víz-, légiközlekedési és több ipari szektor is.

Az amerikai pénzügyminisztérium a támadás okán újabb szankciókat vetett ki orosz csoportokra és személyekre, többek között az orosz titkosszolgálatokra is.

A kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai kormányzati szervek és vállalatok évek óta figyelmeztetnek az Egyesült Államok rendszereinek sebezhetősége miatt. Több energiaügyi vállalat is beszélt korábban hackertámadásokról, de eddig még nem volt konkrétan megnevezve a gyanúsított. Sokan sejtették a háttérben Oroszországot, de hivatalos álláspont ez idáig nem volt az ügyben.

Amit Yoran volt amerikai biztonsági tisztviselő „példa nélkülinek és elképesztőnek” nevezte a kormányzat bejelentését. A kormányzati tisztviselők mindig óvatosak voltak ilyen ügyekben, hiszen az Egyesült Államok is világszerte folytat információs műveleteket.

Egyelőre még nem tudni, milyen mélységű behatolásokról volt szó, vagy hogy a támadások sikerrel jártak-e. Az orosz kormányzat motivációja sem ismert jelen pillanatban. Az elmúlt években azonban egyre több állam vádolja meg Oroszországot hasonló akciókkal, ami nyugtalanítja a nyugati országok döntéshozóit és piaci szereplőit.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása