2018. március 12. 09:00 - Danube Institute

Kiszállhat Új-Zéland az új kínai selyemútból

uzkina.jpg

Új-Zéland külügyminisztere szerint folyamatosan csökken országa és Ausztrália külpolitikai érdekérvényesítő képessége a csendes-óceáni térségben, ez pedig Kína miatt van így – írja az ausztrál ABC News. Új-Zéland hamarosan kiléphet a Kína által kezdeményezett Egy Út, Egy Öv kezdeményezésből is.

Winston Peters egy Sydney-ben elmondott beszédében fejtette ki álláspontját a térség fejlesztéspolitikai helyzetéről.

Az új-zélandi diplomácia vezetője szerint a csendes-óceáni térséget már nem hagyják figyelmen kívül a nagyhatalmak, ezért országa 2018-tól több pénzt és erőforrást fordít a régióra. „2018-ra egy olyan régiót láthatunk, amely egy sor társadalmi és környezeti problémával küzd, és egyre több külföldi érdekkel szembesül” – mondta a miniszter.

Ugyan a térségre továbbra is Ausztrália gyakorolja a legnagyobb mértékű befolyást, Kína egyre nagyobb figyelemmel kíséri a régió helyzetét, növelte a régióba irányított fejlesztéspolitikai és infrastrukturális projektek számát.

A külügyminiszter hozzátette, Új-Zéland hamarosan kiléphet a Kína által kezdeményezett Egy Út, Egy Öv kezdeményezésből, melyről véleménye szerint országa elhamarkodottan csatlakozott.

A kezdeményezést az ausztrál parlamenti képviselők egy része is elítélte, mivel az túlzott gazdasági befolyást jelentene Kína számára.

Szemlézte: Istrate Dominik

komment
süti beállítások módosítása