2018. március 08. 08:01 - Danube Institute

Bízik a brexit-egyezségben Theresa May

may.jpg

„Mi döntöttünk a távozás mellett, úgyhogy felelősségünk segíteni a megoldásban” − mondta Theresa May brit miniszterelnök minapi beszédében. Véleménye szerint „senki sem jár majd úgy, mint szeretne” a Brexit-tárgyalások végén, de biztos benne, hogy sikerül végül egyezségre jutni. Ennek során azonban mindkét oldalnak el kell fogadnia bizonyos „kész tényeket”.

Ilyen „kész ténynek” tartja a britek részéről, hogy szűkülni fognak a közös piachoz való hozzáférés lehetőségei, és biztosan fizetniük is kell majd bizonyos EU-s intézmények felé. Emellett maradnak olyan uniós szervek, amelyek hatása megmarad az Egyesült Királyság joggyakorlatára, mint pl. az Európai Bíróság, de emellett azt is hangsúlyozta, hogy „véget kell vetni annak, hogy az EB szolgáltasson igazságot a britek ügyeiben”.

Ezért álláspontja szerint az Egyesült Királyság dönthet úgy, hogy lépésben marad az uniós szabályozással olyan területeken, mint az állami támogatások és a piaci verseny, annak érdekében, hogy jó hozzáférést kapjon az EU-s piacokhoz. Az EU-nak viszont olyan kész tényekkel kell szembenéznie, mint hogy az Egyesült Királyság saját magára szabott kereskedelmi egyezményt követel, elutasítva a jelenlegi off-the-shelf modellt.

A beszéd sok részletet tartalmazott arról, hogyan képzeli el May az Egyesült Királyság kereskedelmi kapcsolatait az EU-val Brexit után. Elképzelései szerint a londoni bankok például elveszítik az EU-n belüli kereskedelemhez való jogot, ehhez ezentúl országonkénti jóváhagyásra lesz szükség. Nagy-Britannia továbbra is részt vesz az Unió orvosi, kémiai, valamint légiközlekedési ügynökségeiben, szabályaikat elfogadja és kellő mértékben anyagilag is hozzájárul a működésükhöz. Nagy-Britannia folytatja részvételét az EU tudományos, oktatási és kulturális programjaiban és fenntartaná az Euratommal való szoros kapcsolatot, amelynek része, hogy úgy vesz részt továbbra is az EU belső energiapiacán, hogy közben megvédi az Írországgal közös piacát.

May kitért továbbá a brit halászati, műsorszórási, és közlekedési szabályzásaira is. Emellett pedig azt is fontosnak tartja, hogy az Egyesült Királyság szabályozási standardjai olyan magasak legyenek, mint az Európai Unióé, hogy biztosítva legyen a zökkenőmentes kereskedelem, de úgy, hogy az Egyesült Királyság jogszabályai mégse legyenek azonosak az uniós joggal.

Alex Forsyth, a BBC politikai tudósítója szerint May beszédének igazi tesztje az lesz, hogy a kormányfő meg tudta-e győzni a kritikusait anélkül, hogy elidegenítette volna saját parlamenti képviselőit. Az EU Brexit-főtárgyalója, Michel Barnier üdvözölte Theresa May beszédét, mondván, hogy egyértelműsítette a helyzetet az Egyesült Királyságnak az egységes piacról és a vámunióból való kilépéséről. A beszéd összességében azonban vegyes fogadtatásban részesült, a további hangok, vélemények összefoglalva megtalálhatóak a BBC elemzésében.

Szemlézte: Ottlik Domonkos

komment
süti beállítások módosítása