2018. március 07. 08:01 - Danube Institute

Jön az amerikai-kanadai vámháború?

amerikanada.jpg

Amennyiben szükséges, Kanada válaszlépéseket tervez az amerikai vámokkal szemben.

Miután Donald Trump amerikai elnök bejelentette az acél- és alumíniumimportra kivetett vámok bevezetését, Bill Morneau, Kanada pénzügyminisztere úgy reagált, hogy Kanada kész válaszlépéseket tenni, amennyiben szükségét látja.

„Kanada nélkülözhetetlen láncszeme az acél- és alumínium-ellátásnak az észak-amerikai kontinensen” – nyilatkozta Morneau a CTV-nek.

„Egyértelműen kifejeztük, hogy fontos fenntartani a két ország közötti kereskedelmet. Ebben a kérdésben az álláspontunk szilárd. Elfogadhatatlan az a lehetőség, hogy vámot vessünk ki olyan fontos árucikkekre, mint az acél és az alumínium.”

Trump kedden jelentette be a vámtervezetet, amely acél behozatala esetén 25, alumínium esetén 10 százalékos. Kanada mindkét nyersanyag tekintetében az Egyesült Államok legfőbb beszállítója, 15 milliárd dollár évi összesített eladással.

Merneau szerint a liberális kormány első lépésként ismertetni kívánja a vitás kérdésben elfoglalt álláspontját. Ha a Trump-kormányzat ezek után is hajthatatlan lesz, „válaszlépéseket fogunk tenni”. Visszautasította az amerikai kormány indoklását, miszerint nemzetbiztonsági okokból vetettek ki vámokat. A CTV kérdésére nem részletezte, hogy mik lennének ezek az ellenintézkedések. Hozzátette, hogy egy esetleges kereskedelmi háború senki üzleti érdekeit sem szolgálja.

Szemlézte: Őri-Kovács Márton

komment
süti beállítások módosítása