2018. február 27. 15:38 - Danube Institute

Mi lesz a brit kereskedelemmel a Brexit után?

brexit_4_1.jpg

A legnagyobb brit ellenzéki párt vámunióban maradna az EU-val a Brexit után is. A Munkáspárt egy prominens tagja szerint ez a lépés nagyban megkönnyítené a kereskedelmet az EU-val – jelenti a Reuters.

A Munkáspárt ezzel a lépésével növelni tudja a nyomást Theresa May-en, mivel a hatalmon lévő Konzervatív Párt nem tudott abszolút többséget szerezni a parlamentben. A kormányzó párt hetek óta megosztott a jövőbeli kereskedelmi politikával kapcsolatban. A bizonytalanság növeli az idegességet mind az EU, mind az Egyesült Királyság döntéshozói között, hiszen fogytán az idő 2019 márciusáig.

Az egységes piac mellett kiálló konzervatív képviselők támogatásával a Munkáspárt megalázó vereséget mérhetne a miniszterelnökre, aki a héten próbálta elsimítani az ellentéteket pártján belül. Állítások szerint a „Brexit háborús bizottság” ülése során May meghallgatta azon miniszterek érveit, akik minél gyorsabban eltávolodnának az EU szabályaitól.

A Munkáspárt álláspontja szerint az egységes piacban való maradás megőrizné a szoros kereskedelmi kapcsolatot Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi partnerével és biztosítaná az ír-északír határ átjárhatóságát a továbbiakban is.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása